• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tízmilliárdok a kórházaknak és iskoláknak

Lapszemle Forrás: mno.hu

A csütörtökön bejelentett költségmegvonás alól mentesítettek több nagyberuházást is.

A zárolások ellenére, több mint 10 milliárdos adósságmentő csomagot kapnak a kórházak, és 20 milliárdot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak is megszavaztak – nyilatkozta Balog Zoltán a Hír Televíziónak. A legtöbb tartozása a Debreceni Klinikának van a májusi adatok szerint, hárommilliárd fölött, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház pedig több mint kétmilliárd forintos adóssággal küzd. A Magyar Kórházszövetség számításai szerint mostanra összesen 65 milliárdra hízott vissza a kórházak adósságállománya a tavaly év végi, 33 milliárd forintos részleges adósságkonszolidáció óta. A szervezet elnöke azt mondta, ebben szerepe van az egészségügyi béremeléseknek is – írja a HírTV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

Igen, a béremelésnek ilyen szempontból van jelentősége, a forrás a béremelésre eljut a kórházakhoz, de külön soron, nem a szokásos, OEP finanszírozási sorokon keresztül […,] ugyanakkor rendszerszinten körülbelül 6–8%-kal csökkent az a pénz, ami a dologi kiadásokra fordítható az egyes intézményekben. Nyilvánvaló, hogy ezek között a dologi kiadások között vannak az egyszer használatos eszközök: gyógyszerek, különböző energiahordozók és egyéb ilyen rezsijellegű kiadások is. Emiatt alakult ki az a helyzet, hogy az adósságállomány növekszik, és a dologi kiadások tartása is lehetetlenné vált – magyarázta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Éppen a tegnapi kormányülésen kaptak a magyar kórházak több mint 10 milliárdos segítséget ahhoz, hogy az adósságkonszolidációban előrelépjenek – közölte Balog Zoltán. Bár a 110 milliárdos kormányzati zárolás legjobban az egészségügyet is irányító Emberi Erőforrás Minisztériumát érinti, a tárcavezető azt mondta: az egészségügy és az oktatás támogatására a tartalékokból különítettek el pénzt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, tehát a magyar iskolák is kaptak 20 milliárd forintot tegnap a költségvetésből arra, hogy biztonságosan tudjuk kezdeni az évet. Tehát ezek a megerősítések azt is mondhatnám, hogy ezek sokkal többet jelentenek, mint ami az elvonás oldalán megjelenik – fűzte hozzá Balog Zoltán.