• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több beteget láthatnak el kórházak

Lapszemle Forrás: teol.hu

Többletteljesítményre, vagyis több beteg ellátására kap lehetőséget Tolna megye az egészségügy tervezett átalakítása során.

Régiós szinten egyezettek csütörtökön Baranya, Somogy és Tolna megye kórházi vezetői, amelyen az egyeztető tanácsok megalakulása, ügyrendje és a további ütemezés volt a téma. Megalakult az egyeztető fórum régiós szinten, és megkapták a további munkához szükséges megyei adatokat, dokumentumokat, információkat – nyilatkozta dr. Kerekes László, a dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója – írja a teol.hu portálja.

Arról, hogy a kórházak működési struktúrája miként áll fel a megyében, egyelőre nem tudott újat mondani a kórház vezető. Most kezdünk el ezen dolgozni – fogalmazott Kerekes László, aki hangsúlyozta: az olyan alapszakmákat, mint a sebészet vagy éppen a belgyógyászat, mindenképpen megtartanák, hiszen a dombóvári Szent Lukács a szekszárdi megyei kórháztól az ellátást illetően jelentős földrajzi távolságra van.

Mint korábban dr. Kerekes László hangsúlyozta: kisebb korrekciókat még kivitelezhetőnek tart, de azt nem, hogy magát a struktúrát alapjaiban felülírják, mert az beláthatatlan következményekkel járhatna. Indoklásul hozzáfűzte, a dombóvárin kívül már csak a szekszárdi kórházban működik aktív ellátás Tolna megyében. Területi elhelyezkedésük pedig nem teszi lehetővé, hogy az egyik nélkülözze a másikat, különös tekintettel az infrastruktúrára. Ezért álláspontja szerint – a betegellátás zavartalan biztosítása érdekében – ilyen módon nem szabad hozzányúlni a jelenlegi modellhez. Mint kiemelte, intézményük már 2006-ban elindította azt a racionalizáló, struktúraváltó folyamatot, amelynek eredményeként kialakult a jelenleg is működő, úgynevezett alapszakmás aktív fekvőbeteg ellátási forma.

Dr. Muth Lajos, a Balassa János Megyei Kórház főigazgatója elmondta, a két Tolna megyében működő, aktív betegellátással foglalkozó kórház számára relatíve kedvező a helyzet, amennyiben többletteljesítményre kapott lehetőséget Tolna megye. A szekszárdi és a dombóvári kórház egymás közt egyeztetve állapodik majd meg a további működés részleteiről. Az is elvárás, tette hozzá a főigazgató, hogy olyan költségvetést kell készíteniük február 20-ra, amely megakadályozza a hiány újratermelődését. Ebből következően olyan módosításokra, átalakításokra lesz szükség, amelyek révén e feladat megvalósulhat. Dr. Muth Lajos hozzátette azt is, közel havi 100 millió forintot kell megspórolniuk, amelynek megoldása nehéz feladat lesz. Mint ismeretes, a szekszárdi kórházban évek óta dolgoznak ezen, és már sok takarékossági intézkedést meghoztak. Orvos- és nővér elbocsátás nem kerül szóba, illetve azt még jobban meg kellene fontolni, ha másért nem, a plusz teljesítmény lehetősége miatt.