• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Több ezer tervezett műtét maradhat el a járvány miatt

Lapszemle 2020.11.10 Forrás: index.hu
Több ezer tervezett műtét maradhat el a járvány miatt

Csak következtetni lehet arra, mennyi betegnek kellett tavasszal – és kell majd most – tudomásul vennie, egyelőre nem fogják megoperálni.

Felfüggesztik a halasztható műtéteket – ideértve az egynapos sebészeti beavatkozásokat is – az országban mától, azaz keddtől, és szinte minden kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket – így döntött még szombaton az emberi erőforrások minisztere - emlékeztet az index.hu.

Arról, hogy az idén eddig mennyi műtét maradt el a Covid-19 miatt, nincs semmilyen nyilvánosan elérhető összesítés. Így csak következtetni lehet arra, mennyi betegnek kellett akkor – és kell majd most – tudomásul vennie, hogy egyelőre nem fogják megoperálni. Amit biztosan tudni lehet: az eredendően is várólistás beavatkozások közül a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőzíületi operációk gyakorlatilag teljesen leálltak, jóllehet nyáron elsősorban ezeket igyekeztek felpörgetni a kórházak. (...)

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez egy rendkívüli helyzet, amely a betegeket és az egészségügyi dolgozókat egyaránt komoly kihívások elé állítja. Ficzere Andrea az Indexnek úgy fogalmazott: nagyon sajnálja azokat, akiknek mostanra volt műtéti időpontjuk, főként, ha azt egyszer, vagy többször már módosították. Látniuk kell azonban, hogy ez az intézkedés az ő biztonságukat is szolgálja, hiszen egyre több koronavírussal fertőzött szorul kórházi ellátásra, akik jelenleg elsőbbséget élveznek a tervezett beavatkozásra várókkal szemben.

Az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója hangsúlyozta: a járvány csillapodását követően – ahogyan a tavaszi időszak után is –, ismét mindent megtesznek majd a kórházak azért, hogy pótolják az elmaradt műtéteket. Jelenleg az erőforrásokat – így az egészségügyi dolgozók kapacitásait is – a járvány megfékezésére és a már kórházi ellátást igénylő fertőzöttek ellátására kell összpontosítani.

Ficzere Andrea ugyanakkor igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy az akut ellátást igénylőket, különös tekintettel a daganatos és a szív-érrendszeri betegekre, késedelem nélkül fogják ellátni és mindent megtesznek azért, hogy a kórházi tartózkodás alatt elkerüljék a fertőzést. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink