• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több ezer tesztből csak néhány dolgozó lett pozitív

Lapszemle 2020.04.30 Forrás: Index
Több ezer tesztből csak néhány dolgozó lett pozitív

A fertőzöttek adataiban a kiugrásokat elsősorban idősotthonokban és kórházakban lezajlott intézeti fertőzések okozták, a lakosság körében kevesebb az igazolt fertőzés.

Érdekes eredményeket mutatnak azok a koronavírustesztek, amelyeket magánlaborok, illetve cégek végeztek több ezer emberen Magyarországon, derült ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának előadásából azon a keddi online konferencián, amelyen a négy hazai orvosegyetem közösen jelentette be mintegy 18 ezer ember tesztelését az országban.

Ezek a tesztelések érdekes eredményeket mutatnak. A magánlaborok bárkit megvizsgálnak, aki kifizeti a díjat. Itt tehát nagyrészt olyan emberek az alanyok, akik feltehetően semmilyen különösebb tünetet nem érzékelnek magukon, legfeljebb munkájuk révén veszélyeztethetnek másokat, vagy csak kíváncsiak arra, hogy elkaphatták-e a fertőzést, írja az Index. Az adatok megtalálhatók a Semmelweis Egyetem honlapján, ahol közzétették az előadás diáit

Merkely Béla előadásából az is kiderült, hogy a tünetmentes emberek tesztelésének, tehát tulajdonképpen a szűrésnek nem túl nagy a „találati aránya”. Valóban érdemesebb a fertőzésgyanús embereket, illetve a velük kapcsolatban állókat vizsgálni.

Április 26-ig a négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, és közöttük mindössze 55 pozitívat talált (0,4 százalék)

Ugyanebben az időszakban 12 704, panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt (PCR). Itt 448 koronavírusost találtak, ami a vizsgált emberek 3,5 százaléka.

Érthető okokból a kontaktszemélyeknél, tehát a fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban lévő emberek tesztelésénél a legnagyobb a találati arány, hiszen itt valószínűsíthető leginkább, hogy többen is elkapták a fertőzést. Az egyetemek és a magánlabor április 26-ig 8011 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, akik közül 329-et, azaz 4,1 százalékukat találták pozitívnak.

Merkely Béla előadásában elhangzott, hogy a Magyarországon igazolt koronavírus-fertőzöttek adataiban a kiugrásokat elsősorban idősotthonokban és kórházakban lezajlott intézeti fertőzések okozták, a lakosság körében kevesebb az igazolt fertőzés. Mostanra az látható, hogy a folyamatosan csökken a pozitív tesztek aránya.

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, viszont nyájimmunitás sincs. Elkezdődhet a kijárási korlátozások lazítása, de folyamatos kontroll szükséges.

Legolvasottabb cikkeink