• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több ezren nem tudják, hogy ''potyautasok''

Lapszemle Forrás: hir24.hu

Az egészséghez való jog mindenkit megillet. A tb „piros lámpásait" is.

Szolidaritásból. Persze csak addig, amíg nem terhelik a rendszert. Különben lecsap a NAV. Néhány hét múlva emberek tízezrei maradnak egészségügyi ellátás nélkül, miután a munkáltatók finanszírozási gondok miatt kénytelenek lesznek felmondani az alapellátásban dolgozó alkalmazottaiknak – legalábbis ezt állítja Kórozs Lajos szocialista politikus. Az MSZP elnökségi tagját annak kapcsán kérdeztük, hogy szerdán az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén ismertették az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elmúlt kétéves működésének számait – olvasható a hir24.hu portálján.

Mint már cikkeztünk róla – írja a portál - Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatójának beszámolója szerint jelenleg Magyarországon csaknem 3,9 millió biztosított fizeti 9,6 millió ember ellátását, és 2007 óta 1,2 millióról a harmadára csökkent a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők száma. Az azonban, hogy mi lett a 800 ezer „tb-potyautassal" (kiestek a rendszerből vagy időközben jogosultak lettek az ellátásra), nem derült ki. Mint ahogy az sem, hogy mi történik a csaknem 300 ezer járulékot nem fizető – így jogviszonnyal nem rendelkező – állampolgárral egy azonnali, egészségügyi ellátást igénylő helyzetben.

Kórozs Lajos szocialista politikus szerint bár a 800 ezres csökkenés mindenképpen pozitív változás, még nem feltétlen jelenti azt, hogy az öt év alatt ennyien gondolták meg magukat, „tértek jó útra", és döntöttek úgy, hogy ezentúl fizetnek járulékot. A rendszer ilyen mértékű „felszabadulása" egyszerű lakcímváltozás, illetve a foglalkoztatók fizetéskötelezettségi magatartásának javulása esetén is bekövetkezhet.

A rendezetlen jogviszony nem azt jelenti, hogy ezek az emberek korábban csalók, ingyenélők voltak, és soha nem fizettek társadalombiztosítást. Hanem például megváltozott a lakcímük, és ezt nem adminisztrálták megfelelő módon, vagy a vállalat, ahol dolgoztak, nem fizette be utánuk rendesen a járulékot. A 9,6 milliós tb-igénybevevői szám az összlakosságot figyelembe véve többé-kevésbé rendben van. Inkább azt kellene megvizsgálni, illetve azon kellene aggódni, hogy mi lesz azzal a 300 ezer emberrel, akik nincsenek biztosítva – emelte ki a Kórozs, aki szerint jelenleg Magyarországon rengetegen vannak olyanok, akik mivel elveszítették a munkahelyüket, rendszeres jövedelem híján már nem tudják befizetni maguk után a jogosultságot jelentő havi 6390 forintot. Ez pedig – vélekedett a politikus - a kormány felelőtlen foglalkoztatáspolitikájának köszönhető. Így „ahelyett, hogy a főigazgató asszony azon siránkozik, hogy közel 3,9 millió járulékot fizető biztosítottra több mint 9,6 millió igénybevevő jogosult jut, inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a foglalkoztatást növeljék. Nem kell sokat várnunk, és ezrével, tízezrével lesznek elbocsátások, tömeges leépítések, miután a vállalkozások szolgáltatások tucatjait lesznek kénytelenek beszüntetni, - így például a házi segítségnyújtást -, mert nem jönnek ki a tervezett narratívából. Sorozatosan fogják bedobni a törölközőt az alapellátásban dolgozók, ezzel pedig ismét tízezrek maradnak ellátás nélkül – tette hozzá Kórozs Lajos.