• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több ezren tüntettek a kazincbarcikai kórház megmaradásáért

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A helyieket nem nyugtatta meg a fideszes képviselő ígérete.

A szervezőket is meglepte az a körülbelül ötezres tömeg, amely a kazincbarcikai kórház megmaradásáért tüntetett. Az elszántságot, a tiltakozást az sem csillapította, hogy Demeter Zoltán, a térség fideszes képviselője korábban bejelentette: megmaradhat a szülészet, az általános belgyógyászat és a sürgősségi ellátás a kórházban, ezért álláspontja szerint okafogyottá vált a civil tiltakozás és az aláírásgyűjtés. Szavai szerint az izsófalvai pszichiátriai szakkórház és betegotthon „bekerül" ugyan Kazincbarcikára, ám elmondása szerint ezek a változások fokozatosan mennek majd végbe, és ami a legfontosabb, nem járnak munkahelyek megszüntetésével – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

Úgy tűnik, a Fidesz darázsfészekbe nyúlt a kazincbarcikai kórház leépítésével. A felszólalók szerint az intézmény valamennyi szakmai mutatója felülmúlja egy átlagos városi kórházét, s anyagilag is stabil a helyzete. Szatmári Zoltán szülész-nőgyógyász elmondta: 1979 októberétől dolgozik itt, s akkoriban ez a város gyönyörű volt, tele fiatallal. Mára ez a kép megváltozott, ám a nehézségek ellenére a kórház talpon maradt: 2004-ben hárommilliárd forintos beruházással új műtőblokk épült, amely az ország egyik legszínvonalasabb ellátását tudja biztosítani.

Azért építették apáink ezt a kórházat, hogy nekünk és a gyerekeinknek biztosítsák a jövőt: ezt elvenni nem engedhetjük! Az intézményt néhány éve működtető Debreceni Egyetem „pozitív szaldójúvá" tette az üzemeltetést, s szakmai színvonalát tovább emelte – fűzte hozzá. A szülészeti osztályon magas szintű együttszülési program működik, kétszer is elnyerték a bababarát kórház címet – ezt az országban mindössze tizenhat kórház kapta meg eddig. – Most azt mondják a betegeknek, menjenek Miskolcra, ott is van kórház. Nálunk egy visszérműtét a jövő héten megcsinálható – ott erre fél évet kell várni! – emelte ki a szakember.

Gerbár László belgyógyász arról beszélt: a mostani átalakítástól, amely tizenhat kórházat érint, húszmilliárdos megtakarítást vár az egészségügyi kormányzat.

Az ország éves egészségügyi költségvetése 820 milliárd forint, a gyógyszerkasszával együtt 1100 milliárd. A vizitdíjból és a kórházi napidíjból annak idején 30-35 milliárd forint folyt be. Az IMF-tárgyalások csúszása miatt havonta 75 milliárd forintot veszítünk, s közben futballstadionokra rengeteget költünk. Miről beszélünk, milyen húszmilliárd forintról? – tette fel a kérdést Gerbár, aki így folytatta: Budapesten a 11620 kórházi ágyból 337 ágy szűnik meg az átalakításokkal. Utána rögtön Borsod megye következik, csakhogy itt a több mint háromszáz ágyat a 3200-ból vonják el: ez tízszázalékos csökkenés abban a régióban, ahol nagyon rossz az életszínvonal, magas a munkanélküliség, s a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Budapesten vagy a Dunántúlon. A belgyógyász szakorvos megjegyezte: nagyon furcsa, hogy miközben Kazincbarcikán meg akarják szüntetni a jól felszerelt, kiválóan működő intenzív osztályt, addig úgy hírlik, Edelényben (itt Daher Pierre fideszes honatya a kórházigazgató – a szerk.) egy új intenzív részleg kialakítását tervezik a tüdőgyógyászati osztály mellé.

Váradi József, a Magyar Orvosok Szövetségének helyi elnöke szerint nagyon gazdag lehet az ország, ha egy hárommilliárdos költségből nemrég felújított kórházat le akar pusztítani. Kazincbarcikán évente 750 szülés van, Miskolcról is évek óta egyre többen jönnek ide. Vajon miért? Mi nem reklámozzuk magunkat... – jegyezte meg Váradi József. Egy városnyi – 42 ezer gyerek született – az elmúlt negyvenhárom évben a kórházban. Ennyi pozitívum mellett vajon mi lehet az ok, hogy el akarják sorvasztani az intézményt – tette fel a kérdést a Magyar Orvosok Szövetségének helyi elnöke, aki rögtön válaszolt is a kérdésre, eképpen: talán nem is az egészségügyi kormányzat a vétkes, hanem a megyei lobbi, amelynek magja Miskolcon van, s már tíz éve „el akarják kaszálni" ezt a kórházat – tette hozzá. Elképesztő felelőtlenség bezárni az intenzív osztályt, mikor a város határában ott egy veszélyes vegyi üzem, a BorsodChem. Civilek – egy volt főnővér, egy anyuka, s egy sportoló – is felszólalt az orvosok után, s valamennyien azt hangsúlyozták: a város elsorvad a kórháza nélkül – emelte ki Váradi József.

Ha kell, minden héten összegyűlünk itt, aláírást gyűjtünk és tüntetünk, egészen addig, amíg vissza nem vonják ezt az elképesztő döntést – mondta az utolsóként felszólaló kazincbarcikai polgármester, Szitka Péter, aki szerint a kormány megijedt a helyiek erejétől, ezért is terjedtek el olyan hírek, hogy talán mégsem minden osztályt zárnak be. Ez csak parasztvakítás, eddig is annyi mindent ígértek, s most itt állunk egy államosítás előtt álló kórházzal, amit ráadásul ki akarnak véreztetni – tette hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta: Van, amikor vitázunk, van, amikor nem értünk egyet, de akik most itt vannak, azok vállvetve egyet akarnak: hogy ez a kórház megmaradjon. Aki pedig be akarja záratni, bűnt követ el.