• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több halálozás, növekvő elvándorlás

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

Néhány év múlva súlyos probléma lesz a nyugdíjas korú háziorvosok kiválása a rendszerből.

A dombóvári kistérség demográfiai mutatói változatlanul kedvezőtlenek, a lakosság továbbra is folyamatosan fogy. Többek között ez is kiderül a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Dombóvári, Tamási Kistérségi Népegészségügyi Intézetének tájékoztatójából, amelyet a múlt heti testületi ülésen osztott meg a képviselőkkel dr. Lévai Erika tisztifőorvos – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Vezető halálok a térségben a keringési rendszer valamely betegsége, az országos és megyei átlagnál kedvezőtlenebb mértékben, férfiaknál 46, a nőknél 62 százalékban ez áll a háttérben. Második vezető halálok a daganatos betegségek, a férfiaknál 28, a nőknél 19 százalékban erre vezethető vissza az elhalálozás. Lényegesen kisebb mértékben okozott halált emésztőrendszeri (7 és 3 %), valamint légzőrendszeri probléma (7 és 4 %), ezeket követik a szándékos önártalom és baleset miatti elhalálozások (6 és 3 %).

A tájékoztató a háziorvosi praxisok nehézségeire is kitér. A dombóvári kistérségben 14 háziorvos és 4 gyermekorvos dolgozik, de három körzet – Kapospula-Attala, Szakcs és Gyulaj – huzamosabb ideje betöltetlen, ott helyettesítéssel oldják meg az ellátást. A háziorvos hiány a kevés ellátottra és az ebből következő alacsonyabb finanszírozásra vezethető vissza, illetve az infrastrukturális elmaradottság sem teszi vonzóvá a kis körzeteket a fiatal orvosok számára. A helyzeten tovább ront az orvosok nagy arányú külföldi munkavállalása, így néhány év múlva súlyos problémaként jelentkezhet a nyugdíjas korú háziorvosok kiválása a rendszerből – húzza alá a lap, amely az elmúlt időszak tapasztalatairól is beszámol, mint írja, az alapellátás tárgyi feltételei és a rendelők állapota megfelelő.

Az akadálymentesítés azonban az épületek többségében nem, vagy csak részben megoldott. A könnyített megközelíthetőség többnyire biztosított, ám az akadálymentes közlekedés és a mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdók sok helyen hiányoznak. A rendelők épületét tulajdonló önkormányzatoknak nagy anyagi terhet jelentene az átalakítás, és az ilyen céllal kiírt pályázatok elmaradnak, vagy ha vannak is, önrészük milliós tételre rúg.

A kistérségben 16 területi és két főállású iskolai védőnői állás van, ezek mindegyike betöltött. A kórházi védőnői ellátásban nincs változás, a Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. továbbra is őrzi a Bababarát Kórház címet.