• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Börtönök gazdagodhatnak a kórházi beszerzéseken

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

A Szegedi Fegyház és Börtön mosodája nem alkalmas az egészségügyi intézmények kiszolgálására.

Januártól kötelező lesz a büntetés-végrehajtás vállalkozásaitól szolgáltatásokat rendelni az egészségügyi és szociális intézményeknek – akkor is, ha az drágább, mint az eddigi beszállító. Az érintetteket ez nem lepte meg: az államosításkor már kézhez kapták a listát, amelyből választaniuk kellett – írja a Délmagyar – online.

Az országban 28 büntetés-végrehajtási intézet és 12 bv gazdasági társaság működik. Az elítéltek gyártanak munkaruházatot, cipőt, fűrészárut, vécépapírt, fémszerkezeteket, épületelemeket, iroda- és konyhabútorokat, végeznek hulladékgazdálkodást és szarvasmarha-tenyésztést is. A rendelkezéssel – amelynek nem titkolt célja, hogy állami cég államitól vásároljon, így a nyereség ne máshová vándoroljon – megszűnhet a versenyeztetés az orvosi köpenyek, a pizsamák és a műtősruhák megrendelésénél is. A legnagyobb falat azonban kétségtelenül a mosatás, amellyel több bv-intézmény is foglalkozik – emeli ki a lap.

Többek között a Szegedi Fegyház és Börtönnek is van mosodája, amelyet az elmúlt 5 évben Csonka Gábor irányított. Ma ugyan már nincs benne érdekeltsége, de a lap érdeklődésére elmondta: a vállalkozás nem veszélyezteti a jelenlegi beszállítót. A mosoda napi 24 órában működik, a piaci szereplők 100%-ban lekötik a kapacitást. Ráadásul nem is alkalmas az egészségügyi intézmények kiszolgálására, mivel nem úgynevezett higiénikus mosoda – tette hozzá Csonka Gábor.

A Szegedi Tudományegyetem klinikáit jelenleg a Miskolci Patyolat Zrt. szolgálja ki. Farkas Zoltán vezérigazgató értelmezése szerint a jogszabály nem is vonatkozik az egyetemi intézményekre, így nem aggódik a változás miatt. Resch József, az egyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központjának gazdasági igazgatója mindehhez hozzátette: mivel évekre szóló szerződést írtak alá, ezt nem is lehetne felmondani. Havi 35-37 millió forintot költünk mosatásra, ennél az összegnél már nem mindegy néhány százalékos árkülönbség sem. Ráadásul a szolgáltatás extra minőségű – közölte Resch József, aki a többi területet érintő változásról elmondta, jogászok értelmezik majd, szükséges-e a szolgáltatóváltás. Szentesen viszont már fel is vették a kapcsolatot a büntetés-végrehajtással.

Munkaruha beszerzésével kapcsolatban tárgyalást kezdeményeztünk, de a jövőben tervezzük papíráru, nyomtatványok és textília beszerzését is tőlük – így nyilatkozott Várkonyi Katalin, a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója.

Makón már működik is az új rendszer. Amikor ugyanis az intézmény állami fenntartásba került, megkapták a listát, mely szolgáltatásokból választhatnak, amelyet a továbbiakban a bv-intézmények látnak majd el számukra. Háztartási papírárut havi 100 ezer, nyomtatványokat havi 60 ezer forint értékben készítenek számunkra. A papírhulladékot pedig ingyen elszállítják – mondta Csernus Imréné, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet gazdasági igazgatója. A kötelező váltás jól sült el, hiszen megfelelő minőséget kapnak az eddigieknél olcsóbban – fűzte hozzá.