• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több nőt öl meg a koleszterin, mint a rák

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A nők halálát ma már nagyobb arányban okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakét.

Ahogy az egész országban, Csongrád megye településein is magas a lakosság összkoleszterintszintje - derül ki egy kétéves kutatás eredményeiből. A nők között ez szinte kortól függetlenül jellemzőbb, és az emiatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségekben is nagyobb arányban halnak meg, mint a férfiak. Azonban a férfiaknak sem áll túl jól a szénájuk – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Jól látszik az adatokból, hogy a 40 és 60 év közöttieknél a legmagasabb az összkoleszterintszint. Azaz ebben a korosztályban a legmagasabb az érelmeszesedés és az ebből eredő megbetegedések, a stroke vagy a szívinfarktus kockázata. Ezt tapasztaljuk mi is, hiszen nálunk jelenik meg a betegek jelentős része – emelte ki Forster Tamás, az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatója, aki így kommentálta azokat az eredményeket, amelyek néhány hete egy országos koleszterintérkép formájában jelentek meg.

Két év alatt mintegy két és fél millió vérvétel adatait dolgozták fel a kutatásban, amely segítségével képet kaphatunk arról, Magyarország egyes településein milyen a lakosság összkoleszterintszintje. A térképen minden Csongrád megyei település adatai megtalálhatók, külön a férfiaké és nőké, korosztályi megoszlásban. A zöld szín a még megfelelő, a piros a magas koleszterinszintet jelzi.

Forster Tamás elmondta, az összkoleszterinszint (CHO) átlagos esetben a vér literjében 5,2 mmol értékig normálisnak tekinthető. Ha viszont valakinek olyan krónikus alapbetegsége van, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés, akkor csupán 4,5-ig elfogadható ez az érték.

Aki pedig átesett szívinfarktuson vagy stroke-on, annak még alacsonyabb, 3,8. A koleszterinszintet alapvetően a táplálkozási és mozgási szokásaink határozzák meg. Azaz minél több zsíros ételt fogyasztunk, és minél kevesebbet mozgunk, annál magasabb a koleszterin, és annál több zsír rakódik le az erekben.

Lehet, hogy meglepő, de a nők halálát ma már nagyobb arányban okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakét. Ezt jól jelzi az is, hogy a térképen a nőknél szinte egész Csongrád megye „piros", míg a férfiaknál sokkal több a „zöld" település – jegyezte meg a kardiológusprofesszor, aki hozzátatte, bár sok adattal dolgozott a kutatás, azt nem szabad elfelejteni, hogy csak olyanok adatai kerültek bele, akik jártak orvosnál az elmúlt két évben.

Legolvasottabb cikkeink