• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több pofon kellene a családon belüli erőszakhoz

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Többször is meg kell pofozni ahhoz a nőt vagy a gyereket ahhoz, hogy a rendőr segítsen.

Többek között ezt javasolta a kormány azon az egyeztetésen, amely a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá alakításáról szól. Pénteken találkozott ismét az erre létrehozott munkacsoport, amelyben civilek és a szaktárca képviselői feszültek egymásnak – olvasható a nepszava.hu portálján.

Ez az egész egyeztetés egy nagy csőd. A szaktárca a korábbi egyeztetések ellenére egy működésképtelen, a mindennapi élethelyzettel összeegyeztethetetlen tervet dolgozott ki, és képviselőik kijelentették, "ez a maximum, ameddig elmehetnek" – fogalmazott Kincses István ügyvéd, a civil oldal képviselője.

A Balog Zoltán miniszter által vezetett legutóbbi egyeztetésen konszenzus jött létre abban, hogy az "együttélés" nem kell, hogy feltétele legyen a családon belüli erőszaknak, ám a tervezetben mégis ennek ellenkezője szerepel. A kormány a Btk.-ban szabályozott négy bűncselekményt, a könnyű testi sértést, a tettleges becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést tartaná családon belüli erőszaknak. De ezeket is csak abban az esetben, ha a bántalmazás rendszeres – húzta alá az ügyvéd, hozzátéve azt is, hogy a Kúria képviselője is jelent volt az egyeztetésen, de még ő sem tudta értelmezni, mit ért a szaktárca a "rendszerességen": egy napon belül kell többször bántalmazni az áldozatot, vagy "elég" egy héten belül, netán egy éven belül többször? Az sem világos, hány darab verés számít rendszeresnek. És mi van akkor - tette fel a kérdést az ügyvéd -, ha a bántalmazó váltogatja a könnyű testi sértést, és a tettleges becsületsértést. Ezek az elkövetések összeadódnak, vagy egyenként kell őket számításba venni? – sorolta a kérdéseket Kincses István.

A kormány ráadásul azt szeretné, hogy a bántalmazottnak kelljen bizonyítani. Kincses szerint a tervezet alapján a rendőrséget is lehetetlen helyzetbe hoznák, hiszen nem tudnának a sértettek védelmében fellépni. A kormány egyszerűen túl akar lenni ezen a feladaton, ezt igazolja az is, hogy hiába nincs megegyezés még a tényállás alapelemeiről sem, már csak egy miniszteri szintű találkozó lesz az ügyben, utána a kormány elé kerül a javaslat – jegyezte meg az ügyvéd.

Legolvasottabb cikkeink