• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több ponton változik a szociális ellátórendszer

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A fejlesztő foglalkoztatás stabilizálhatja az abban részt vevők állapotát, később a nyílt munkaerőpiacon is elhelyezkedhetnek.

Erősítenék a gyermekvédelmet: a helyi és a járási szint mellett megyei szinten a kormányhivatalok is részt vennének a krízishelyzetet észlelő és jelző rendszer működtetésében – egyebek mellett ezt is tartalmazza a kormány előterjesztés-tervezete. Módosításra szorul a Biztos Kezdet Gyerekházak szabályozása is, a kötelező óvodáztatás miatt a célcsoporttá az óvodába még nem járó gyermekek szülei váltak – írja a magyarhirlap.hu portálja.

Augusztus 5-ig lehetett véleményezni az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét, amely sok más változtatás mellett érinti a szociális átmeneti ellátási formákat, a szociális foglalkoztatást és a Biztos Kezdet Gyermekházra vonatkozó szabályozást is.

A tervezett változtatásokról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részletes tájékoztatást küldött. Ennek alapján az éjjeli menedékhelyek és a hajléktalanok átmeneti szállásainak kivételével kivezetik a szociális ellátások rendszeréből az átmeneti szolgáltatási formát mint önálló szolgáltatási típust. Azoknak az intézményeknek, amelyek ebbe a kategóriába sorolhatók, 2023-ig kell átalakulniuk.

Az Emmi tájékoztatása szerint a fejlesztő foglalkoztatás – a szociális szolgáltatások részeként – biztosítja az abban részt vevők számára, hogy aki egészségi állapotától függően képes és akar, „foglalkoztatásba kerülhessen", ami így a fejlesztését segíti. A fejlesztő foglalkoztatás egy „köztes forma", amelyben részesülhet pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg, hajléktalan személy, illetve olyan, fogyatékossággal élő állampolgár, aki még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A tervezet alapján változás várható a gyermekek veszélyeztetettségét, illetve a család vagy adott személy krízishelyzetét észlelő és jelző rendszer működésében is, amelyet tovább erősítenének.