• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Több száz beteg kezeléséhez elég a hazai gyártású remdesivir

Lapszemle 2020.10.17 Forrás: magyarnemzet.hu
Több száz beteg kezeléséhez elég a hazai gyártású remdesivir

Az élet nagyon komoly kihívás elé állított mindenkit, amire a tudományos közösség jól reagált.

A koronavírus-járvány a napnál világosabbá tette, hogy számos területen sok jó tudósunk van, akik gyakorlatban hasznosuló eredményeikkel komoly presztízst vívnak ki maguknak a világban – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. A hazai gyártású, favipiravir tartalmú gyógyszert már kapják a klinikai vizsgálatba bevont koronavírusos betegek, a remdesivirből pedig jelenleg is százak kezelésére alkalmas mennyiség áll rendelkezésre

A Covid elleni védekezés nagyon felpörgette a tudományos kutatásokat az egészségügyi területen. Melyek a magyar tudósok tavasz óta elért legfőbb eredményei?

– Sosem látott összefogás indult az év elején a magyar tudományos közegben, már márciusban mintegy húsz projektbe kezdtünk bele a járványhelyzet kezelése érdekében. Az innovációs tárca első körben hárommilliárd forintot különített el a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra. A támogatott kezdeményezések között van vakcina-, gyógyszer-, lélegeztetőgép-fejlesztés, maszkgyártással, fertőtlenítéssel kapcsolatos projektek, sőt a vírus kimutatását célzó módszertani fejlesztések is. Ha visszaemlékszünk, az első hetekben kifejezetten nehéz feladat elé állította a világ országait a kellő mennyiségű maszk, lélegeztetőgép vagy gyógyszer beszerzése. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy amit tudunk, Magyarországon található anyagokból, eszközök, szaktudás segítségével – és lehetőleg saját fejlesztéssel – mi magunk állítsunk elő, egyre inkább képessé váljunk az önellátásra.

Hol tart a favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése? Mikor lehet ebből patikában megvásárolható gyógyszer?

– A hatóanyag magyarországi létrehozása év elején elindult. Közben komoly adományt kaptunk a japán kormánytól az Avigan nevű gyógyszerből, aminek a hatóanyaga éppen a favipiravir, de jelentős mennyiséget vásároltunk és készleteztünk máshonnan is. Ez a szer az influenza kezelésében hatékony, ugyanakkor Japánban a koronavírusos betegeknél is eredménnyel alkalmazták, elsősorban az enyhébb lefolyású fertőzések esetében. Nagy előnye, hogy szájon át szedhető, bár Magyarországon egyelőre nem írhatja fel a háziorvos, és patikákban sem lehet még hozzájutni, az engedélyeztetés szigorú rendje szerinti vizsgálatok már zajlanak. Egyfajta felhasználása azonban ezzel együtt is megkezdődött, a klinikai vizsgálatokba bevont betegek már kapják a favipiravirt.

Milyen más hatóanyaggal kísérleteznek még, amiből belátható időn belül hatékony gyógyszer lesz?

– Év elején elindultak a Richter Gedeon Zrt.-nél a kormányzat által támogatott fejlesztések a remdesivirrel is. Tudományos publikációk alapján ez a szer a középsúlyos és a súlyos esetekben rendkívül hatékony. Mivel infúzióban adható, a kezelésre kizárólag kórházi körülmények között van mód. Itthon a klinikai vizsgálat a napokban indul el. Jelen pillanatban is több száz beteg kezelésére alkalmas mennyiség áll rendelkezésre belőle. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően tehát a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszerek közül már kétféle is használható a magyar betegek megmentésére.

Elindult a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek szabadalmaztatása is. Ez milyen fázisban tart?

– Három különböző lélegeztetőgép-fejlesztési projekt fut jelenleg, ezek bizonyos elemeire külön-külön is lehet szabadalmat, jogvédelmet kérni. Az eljárások a dokumentáció benyújtásával megkezdődtek. A biztonságos ellátás addig is megoldható az importból származó készülékekkel. Úgy látjuk azonban, hogy a hazai fejlesztésű és gyártású gépek nemcsak idehaza hasznosulhatnak, képességeik alapján nemzetközi érdeklődésre is számot tarthatnak majd. Az önellátás feltételeinek megteremtésén túl fontos elvárás, hogy a magyar termékek a hazai egészségipart is exportképes produktumokkal gazdagítsák. Továbbiak az interjúban

Legolvasottabb cikkeink