• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többen szenvednek allergiától

Lapszemle Forrás: Népszava

Az elmúlt hetekben sokkal több beteg jelentkezett az allergiás szakrendeléseken, mint az elmúlt években.

A március végén kezdődött pollenszezonban eddig a fák virágpora okozott kellemetlen tüneteket az arra érzékenyeknek, most viszont már a füvek pollenjei is megjelentek a levegőben. Nem allergén, de irritáló hatású, és a szénanáthához hasonló tüneteket okoz a kanadai nyár vattaszerű termése. Két-három napja az esős időjárás valamelyest csökkentette a levegőben szálló por tartalmát, az allergiásoknak ez alig mérsékelte a baját – írja a Népszava – online.

Az elmúlt hetekben sokkal több beteg jelentkezett az allergiás szakrendeléseken, mint az elmúlt években ugyanebben az időszakban - nyilatkozta Nékám Kristóf allergológus. Az is lehet persze, tette hozzá, hogy egy részük azok közül kerül ki, akik eddig magukat kezelték, de mostanra kevésnek bizonyultak a szabadon elérhető szerek. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet /OKI/ utolsó heti mérései szerint tüneteket okozó mennyiségben van jelen a levegőben a kőris, a platán, a gyertyán, a ciprus, a tiszafafélék, a nyír, a dió, és a vadgesztenye pollenje. A különböző füvek virágpora már április végétől elég magas koncentrációban jelen van a levegőben.

A Budai Irgalmasrendi Kórház allergológus professzora szerint rosszabbul kezdődött ez az év, mint a korábbiak: a szárazság miatt lényegesen nagyobb a porterhelés. A porszemcsék önmagukban is, de a rájuk rakódó egyéb anyagokkal együtt különösen, az immunműködés erősödését idézik elő. Az orrdugulással járó allergiás nátha nem megfelelő kezelése, vagy nem-kezelése pedig azzal jár, hogy az orr szűrőfunkciója nem működik megfelelően, így nagyobb lesz a légutak terhelése. A szárazság más szempontból is kedvezőtlen hatású: amikor a növények nem érzik jól magukat, érdekes módon, több pollent kezdenek termelni. A gyomnövények esetében már tudományosan igazolták, mondta a szakember, hogy amikor a szárazságtól szenvednek, akkor az általuk termelt allergiakeltő fehérjék száma is több.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy Magyarországon hány ember küszködik allergiával. Nékám Kristóf szerint a teljes felnőtt lakosság több mint 20 %-a szenved légúti allergiától, az asztmások aránya pedig 3 %-ra tehető. A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint – közölte egy sajtótájékoztatón Paller Judit országos tiszti főorvos.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a szénanáthát akkor is kezelni kell, ha enyhék a beteg tünetei. Sokan nem gondolnak rá, de a tüsszögés, az orrdugulás, a szemviszketés még akkor is, ha tűrjük, kedvezőtlenül befolyásolja a tanulást, a koncentrációt, vagyis a szellemi tevékenységet.