• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Többféle olvasata is lehet a kormány döntésének

Lapszemle 2020.11.26 Forrás: Népszava Online
Többféle olvasata is lehet a kormány döntésének

Az egészségügyben indított hatalomkoncentráció később hatékonyabb átalakítási lehetőséget biztosít a kormány számára.

Az egészségügyi veszélyhelyzet idejére Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá kerül a múlt héten létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság a kormány szerdán közzétett rendelete alapján. A döntésnek a szakemberek szerint többféle olvasata is lehet. Az egyik, hogy maga a kormányfő is alkalmatlannak tartja Kásler Miklóst, a humántárca vezetőjét az ágazat irányítására. Ezt támasztja alá, hogy jó ideje zajlik a tárca kiüresítése, sorra kerültek területek, feladatok más minisztériumokhoz, írja a Népszava. A lap hiába érdeklődött a kormányszóvivő sajtóirodájánál, hogy miért vették el a kórházak irányítását Kásler Miklóstól, egyelőre nem kaptak választ.

– Azoknak nem gond, akiknek keménykezű osztályfőnökük volt iskolás éveik alatt, a többieknek azért még újdonság lesz, hogy az egészségügyi vezetésből is félkatonai, pontosabban egy belügyi szervezetet csinál a kormány – kommentálta az új helyzetet Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő. Hozzátette: az új Országos Kórházi Főigazgatóság nemcsak átveszi az eddig AEEK szerepét, hanem sokkal szélesebb kőrű és alaposabb jogosultságokkal is rendelkezik majd. A szervezet gyakorlatilag olyan feladatokat is ellát majd, amelyek klasszikusan az egészségügyi tárcához, illetve az ÁNTSZ-hez tartoznának, így például az új főigazgatóság feladata lesz az egészségügyi tevékenység végzésére jogosító oklevelek elismerése, bizonyítványok kiadása, fejlesztési-, kapacitási-, szolgáltatási-, átcsoportosítási tervek készítése. Ennek a szervnek lesz felettese a belügyminiszter. Rékassy Balázs hozzátette:

– Mindez az egészségügyi dolgozóban vegyes érzéseket kelt, de azt kell mondanom, hogy egészségpolitikailag, reform menedzsment szempontjából merész és okos lépés egy, a szakma felé nem elkötelezett, független, vaskezű vezetőre bízni egy kőkemény, erős lobbival rendelkező ágazat megújítását.

Az időzítésre utalva Rékassy Balázs azt mondta: ezt olyan helyzetben lépik meg, amikor az egészségügy minden egyes, évtiezedek óta húzódó problémája, elhanyagoltsága megmutatkozik, a járvány az egészségügyi dolgozók minden erejét elveszi, így senkinek nincs ideje nézni, mi is történik a feje felett.

Megjegyezte: az egészségügyben indított hatalomkoncentráció később hatékonyabb átalakítási lehetőséget biztosít a kormány számára. Kérdéses azonban, hogy ha a kórházakat már belügyminiszter fogja felügyelni, akkor meghallgatják-e az orvos-szakmai szempontokat. Nem tudni továbbá azt sem, mi lesz az önkormányzati hatáskörbe tartozó járóbeteg szakrendelőkkel, valamint az alapellátással.

Legolvasottabb cikkeink