• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többmilliárdos elvonás a kórházaktól

Lapszemle Forrás: Népszava

A Magyar Államkincstár júliustól nem folyósítja az orvosoknak és szakdolgozóknak járó 15 ezer forintos keresetkiegészítést.

Fél év alatt mintegy 6 milliárd forint bevételtől esnek el a kórházak, a Magyar Államkincstár júliustól ugyanis nem folyósítja az orvosoknak és szakdolgozóknak járó 15 ezer forintos keresetkiegészítést. Az intézményvezetők úgy tudják, a kormány azzal érvelt, hogy az illetménykiegészítés megvonása nem érinti annyira súlyosan a kórházakat, mivel a júliusi járulékcsökkentés és személyi jövedelemadó változtatások miatt az kórházaknál maradó pénz fedezi a kieső összeget. Az illetménykiegészítés eltörléséről egyébként Bajnai Gordon miniszterelnök döntött, a megvonás valamennyi közalkalmazottra - vagyis nemcsak az egészségügyi dolgozókra - vonatkozik.

Csakhogy kórházvezetők szerint a dolgozónként havi 15 ezer forintos megvonás tovább nehezíti az intézmények helyzetét, hiszen a szakdolgozók béremelésének és 13. havi jövedelmek fedezetét tavalyig az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) biztosította számukra, idén azonban már ehhez sem jutottak hozzá a kórházak. A Magyar Államkincstár ehelyett utalta a korábbi összegnél kevesebb úgynevezett illetménykiegészítést.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója ezzel kapcsolatban közölte, kórháza az idei második félévben 80 millió forint veszít az illetménykiegészítés megvonásával, mindeközben az áprilistól bevezetett finanszírozás miatt havonta 200 millió forinttal nő az általa vezetett intézmény adóssága. Repa Imre professzor, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója az utóbbi hónapokban több tízmillió forintos mínuszt könyvelt el. Kiemelte: a júliusi áfaemelés havi 8-9 millió forint pluszköltség az intézményének, a bérkiegészítésre járó összeg pedig havi 11 millió forint lenne. Vagyis kétmillió forint lehetséges megtakarítást veszített a kaposvári kórház.

Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója pedig azt hangsúlyozta: mivel intézménye gazdasági társaság formájában működik, eleve kizárt, hogy részesüljön az illetménykiegészítésből. Pedig Rácznak is biztosítania kell a 13. havi bérek fedezetét, az átalakuláskor ugyanis rögzítették: a szakdolgozókat és orvosokat nem érheti hátrány amiatt, hogy elveszítették közalkalmazotti jogviszonyukat.

A kórházvezetők úgy tudják, hogy fél év alatt 8 milliárd forint a központi költségvetés áfaemelésből származó többlete, ezzel párhuzamosan a keresetkiegészítés visszatartásával 6 milliárdot spórol a kormány a kórházakon. Az intézményvezetők abban bíznak most, hogy az év végén hozzájuthatnak az E-Alap béremelésre elkülönített 15 milliárd forintos keretéhez, amiből visszapótolhatják a jelenleg kieső összegeket.