Ha nem kezeljük őket megfelelően, az egészséges ételektől is kaphatunk ételmérgezést.
A tévhittel ellentétben a baktériumok és a kórokozók nem a fürdőszobában, hanem a konyhában hemzsegnek. Jól tudjuk, hogy a legtöbb konyha – ami a higiéniát illeti – nem éppen laboratórium. De arra mégsem gondolnánk, hogy Magyarországon évente több mint hárommillió ember betegszik meg élelmiszertől eredő kórokban, s ezek 70 %-a a háztartásokban történik. A betegek alig 10 %-a fordul orvoshoz, pedig 15 százalékuk kórházi ellátásra szorulna – írja a Szabad Föld – online.
A felelősséget nem háríthatjuk másra: mindez az élelmiszerek nem megfelelő tárolásának és feldolgozásának köszönhető. Vagyis magunknak. Az ijesztő számokat akár a nullára csökkenthetnénk egy kis odafigyeléssel. A cél érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ételt csak okosan! elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított.
Tévhit, hogy egy lakásban a legtöbb baktérium a fürdőszobában található. A konyhában tobzódnak, mert bekerülnek a nyers hússal, a pucolatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel – érvelt Zentai Anna, a Nébih főosztályvezetője, hogy a baktériumok ügyében miért a konyhára kell koncentrálnunk. A romlott élelmiszert az ember rögtön felismeri, mert megváltozott a szaga, íze, állaga. A fertőzött élelmiszerek viszont nem mutatnak érzékelhető változást. Ám gondos, igényes háziasszonyi magatartással elkerülhetők az élelmiszer okozta megbetegedések – tette hozzá a szakember.
A témával kapcsolatos kérdések és ajánlások tárháza kifogyhatatlan, ezért is hozta létre a Nébih a kampány weboldalát (www.eteltcsakokosan.hu). Itt bárki megoszthatja aggályait és jó tanácsait a többi háziasszonnyal.