• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tömeges tesztelés kell a nátha és a Covid megkülönböztetéséhez

Lapszemle 2021.09.17 Forrás: InfoStart
Tömeges tesztelés kell a nátha és a Covid megkülönböztetéséhez

Békássy Szabolcs: elengedhetetlen, hogy a légúti tünetekkel rendelkező betegek és a váróban várakozó idős, krónikus betegek ne legyenek egy légtérben.

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az a hárommillió ember, aki még nem részesült semmilyen védőoltásban, minél hamarabb legalább az alapimmunizálást megkapja – mondta a harmadik oltásról Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az új Covid-szabályokról, az influenzajárvány veszélyeiről és a 12 év alattiak oltásáról is.

Most a negyedik hullám felszálló ágában vagyunk, a delta vírusvariáns az uralkodó, viszont nőtt az átoltottság, ráadásul egy csomó embernek az én környezetemben is folyik az orra. Mi a teendő most?

Magyarországon ugyan jelentősen nőtt az átoltottság, ugyanakkor, ahogy az várható volt, az iskola- és óvodakezdést követően egyértelműen emelkedő tendenciát mutat a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegeknek a száma. A tavalyi hasonló időszakhoz képest, amikor szinte az összes légúti megbetegedés hátterében Covid-fertőzés igazolódott, ez az idei őszi szezonban nem így van, számos egyéb légúti kórokozó is megjelent a tünetek mögött, és csak a koronavírusteszteknek egy része bizonyul pozitívnak. Ennek hátterében talán az állhat, hogy nincsenek olyan szigorú, korlátozó intézkedések, és ez talán teret adott az egyéb légúti kórokozók terjedésének is.

Vagyis voltak ezek a légúti kórokozók, csak tartottuk a távolságot, meg mindenhol viseltük a maszkot?

Tulajdonképpen erről van szó, és ez jelentősen megnehezíti a gyakorló orvosoknak a dolgát, hiszen a tünetek megegyeznek egy enyhe Covid-fertőzés lefolyásával is, mert egy-egy oltott egyénnél nagyon enyhe náthás tünetekkel zajlik a Covid-fertőzés is.

Mi a teendője annak, aki magán olyan tüneteket észlel, amiről azt gondolja, hogy ezt már érdemes orvossal megnézetni? 

A legtöbb náthához hasonlító tünetegyüttes a legtöbb esetben a házipatikában megvásárolható szerekkel is könnyedén kezelhető otthon. Nem feltétlenül igényel orvoshoz fordulást. Természetesen továbbra is vannak olyan veszélyeztető jelek, tünetek, ami feltétlenül indokolja az orvos felkeresését, ilyen a több napja tartó magas, csillapíthatatlan láz, nagyon erős fejfájás, nagyon erős nyelési nehezítettség. Viszont az orvoshoz fordulás ebben az esetben egy előzetes telefonos konzultációval történjen meg, mert elengedhetetlen, hogy a légúti tünetekkel rendelkező betegek és a váróban várakozó idős, krónikus betegek ne legyenek egy légtérben.

Ezt hogy lehet megoldani?

Külön időkeretet kell biztosítani a krónikus, nem légúti betegeknek, és ha a légúti beteg mindenféleképpen rendelői vizsgálatot igényel, és nem lehet telemedicina útján ellátni, akkor pedig egy meghatározott idősávban az infekció-kontrollszabályok betartása mellett kell biztosítani az ő ellátását.

A teljes interjú a portálon olvasható. 

 

Legolvasottabb cikkeink