• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Van miért aggódni az egészségügyben Sinkó szerint

Lapszemle 2021.09.17 Forrás: ATV
Van miért aggódni az egészségügyben Sinkó szerint

Ha a kormány szabályozná a betegek ellátásának helyét és időintervallumát, akkor ez is egy ösztönző löket lenne a közszolgáltatás javára.

„Van ok arra, hogy aggódjunk az egészségügyi ellátórendszer működéséért” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász úgy gondolja, hogy a kormány elhivatott a közszolgáltatás megszervezéséért, azonban olyan beavatkozásokat eszközöl, ami nem segíti a cél elérését. A fő probléma, hogy a betegek nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, hosszú várakozási idővel kell számolni, a pandémia miatt a háziorvosokat is sokkal nehezebb elérni - sorolta.

A Demokratikus Koalíció tervbe vette, hogy a béreket másfélszeresére, utána 5 évig 15 százalékkal emeljék, valamint fontos számukra a létszámnövelés is az egészségügyben. Létszámbővítésre leginkább a nővéreknél lenne szükség, a béremelés kapcsán pedig Karácsony Gergely 50 százalékos tervét tartja kivitelezhetőnek az egészségügyi közgazdász.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt eltörölnék az ellenzéki jelöltek, azonban ez nagyon sok orvost és nővért rettentett el a szerződés aláírásától – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a hálapénz eltörlése miatt sok orvos ment át a magánegészségügybe.

Jakab Péter kezdeményezése, miszerint 600 milliárd forintot fordítana az egészségügyre, habár még így is erősen az uniós átlag alatt van, a közgazdász szerint mégis előrelépést jelentene az országnak.

Arról is szólt, hogy a Fidesz nagy összegeket fordított az egészségügyre az utóbbi 1-2 évben, viszont ezek inkább eszközbeszerzések voltak, az pedig nagyon fontos, hogy a pénzt jól kell elkölteni.

Ha a kormány hozna egy szabályozást a betegek ellátásának helyéről és időintervallumáról, akkor ez is egy ösztönző löket lenne a közszolgáltatás javára, kevesebben tartanának attól, hogy nem lesznek időben ellátva - vélekedett.

Eljárásrendekre is szükség van, országos szintű egységesítés kell az ellátás terén, valamint fel kellene mérni, hogy hol maradtak működőképes egészségügyi szolgáltatások. Erre volt egy hatékony szerv az ÁNTSZ – mondta Sinkó Erzsébet.

Legolvasottabb cikkeink