• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Torlódás a kórházi várólistákon

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

A legrosszabb helyzetben a gerincstabilizáló és a térdprotézisműtétre várakozók vannak.

Több mint hetvenezren szerepelnek a kórházi várólistákon, a legtöbben szürkehályog-műtétre szorulnának, a leghosszabb ideig a térdprotézis-műtétre kell várni az OEP adatai alapján. Jelenleg több mint 70 ezer fő szerepel az egészségügyi várólistákon, jelenleg 128 intézet vezet ilyen nyilvántartást minden kötelezett intézmény egységesen az online rendszert használja - mondta Kiss Zsolt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője az országgyűlés egészségügyi bizottságának kihelyezett ülésén.

A beavatkozásra várók közül a legtöbben (mintegy 28 ezren) szürkehályogműtétre szorulnak, a legmagasabb várakozási idő pedig a protézis-beültetéseknél tapasztalható az OEP központi nyilvántartásának adatai szerint, a térdprotézisnél például 500 nap – írja a napi.hu portálja.

Az évente elvégzett beavatkozások és a várakozó esetek aránya szerint a legrosszabb helyzetben a gerincstabilizáló és a térdprotézisműtétre várakozók vannak, ezeknél ugyanis több mint 1,5-szer annyian szorulnának ellátásra, mint amennyi beavatkozást egy évben elvégeznek. A főosztályvezető szerint naponta 1000-1200 új ember kerül a nyilvántartásba.

A várólistákról a magánegészségügyi ellátás igénybe vétele miatt kijelentkezők száma az eddigi ismeretek szerint néhány száz főt jelent - fűzte hozzá Sélleiné Márki Mária főigazgató.

Az OEP szakmánként, korcsoportonként és területenként készített humánerőforrás-monitoring rendszerének adatai szerint jelenleg 51,2 ezer orvosi pecsét van forgalomban, a praktizáló orvosok száma pedig 34,3 ezer. A magyar orvosok 42 %-a idősebb 55 évnél, 17 százalékuk pedig 65 év feletti, közel negyedük idősebb 62 évnél, összesen 8,2 ezren.

Az egészségpénztár tavalyi szakmai ellenőrzései a több mint 28 ezer finanszírozott egészségügyi szolgáltató közül 3,7 ezret érintettek (az eredeti terv 71 százalékát), az éves ellenőrzésre javasolt egységek több mint 2,5-szeresét érintették a vizsgálatok a gyógyszertáraknál, illetve a terv közel hétszeresét az otthoni szakápoló szolgálatoknál. Az ellenőrzések tervekhez mért magas száma az adott területeken a szabályozásból eredt, oka pedig, hogy például a patikáknál az elmúlt időszakban nagyobb készletgazdálkodási problémákat észleltek, ami a társhatóságokkal közös országos ellenőrzést vont maga után – vélekedett Gajdácsi József egészségügyi főigazgató-helyettes.

További részletek a Weborvos tudósításában