• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több sebből vérzik az átalakítás

Lapszemle Forrás: Népszava

Nem igaz, hogy mindenkinek jobb, sőt, biztonságosabb az új betegellátási rendben.

Július óta éles az új betegellátási rend, de egyelőre nem sok minden változott a kórházba járási "szokásokban". Ám ez már nem sokáig lesz így, legalábbis a fővárosban, hiszen a pesti oldal ellátása decembertől a feje tetejére áll - írja a Népszava – online.

Bár az újpesti Károlyi Sándor Kórházban már márciusban összehívták a dolgozókat, hogy közöljék, májustól, illetve júliustól teljesen megváltozik az intézmény működése - ami ellen civilek is tüntettek, az MSZP pedig többször tiltakozott - , a szinte havonta halogatott átalakulás csak november 30-án következik be. Méghozzá úgy, hogy még ma is komoly bizonytalanságot okoz a dolgozók és a helyi lakosság körében – emeli ki a lap. Az intézmény ugyanis július, azaz az új betegellátási rend életbe lépése óta már csak "közreműködőként" végzi a mintegy 500 ezer lakosú észak-budapesti régió, vagyis több kerület és az agglomeráció egy részének baleseti ellátását, ám hamarosan végleg megválik traumatológiai osztályától, annak minden betegével és dolgozójával együtt.

Összesen 190-nel csökken aktív ágyainak száma, így ténylegesen bezár a neurológiai és traumatológiai osztálya. A 100 ágyas traumatológia feladatainak egy részét úgy veszi át a Honvéd Kórház, hogy az ott korábban 85 ágyon működő baleseti osztály pluszban csak 30-at kap, ellátási kötelezettségei közben megháromszorozódnak. Ám az újpestieknek december elseje után az alapszintű traumatológiai ellátásért a zuglói Uzsoki utcai Kórházba kell majd menniük, miközben a másod- és harmadfokú ellátásukért a Honvéd Kórházba. A XIV. kerületi, azaz a zuglói, valamint az újpalotai lakosok viszont minden szinten a VII.-VIII. kerületi Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjához tartoznak - illetve a mentő is oda szállítja majd őket – írja a lap.

Ami pedig az újpestiek másod- és harmadfokú, azaz a súlyos traumatológiai ellátást illeti – folytatódik a cikk -, a Honvéd Kórházból már ma is érkeznek olyan betegpanaszok, melyek szerint volt, aki 12 órát állt sorban egy csuklótöréssel. Miután az új betegellátási rend értelmében a Honvéd területi kötelezettségébe eleve 2,4 millió lakos tartozik, a fegyveres szolgálatot végzők és családtagjaik által alkotott igényjogosultakkal együtt ez az intézmény mindössze 115 ágyon már több mint 3 millió ember esetleges baleseti ellátásáért felel majd decembertől.

Eközben a Károlyi kórház Árpád úti telephelyét, azaz az egykori Árpád Kórházat gyakorlatilag teljesen kiürítik, mondván: annyira rossz állapotú volt már, hogy ez a legjobb megoldás. Csakhogy valójában a 2011-ben elkészült, 100 millió forintos költséggel felújított műtőblokk, valamint a rehabilitált intenzív osztály zár be, s több tucat egészségügyi dolgozó léthelyzete válik bizonytalanná. Már csak azért is, mert nem teljesült az illetékesek ígérete a dolgozók biztonságának garantálásáról, illetve arról, hogy mindannyiukat átveszi a Honvéd.

A lap úgy értesül, hogy csupán az orvosoknak ajánlottak maradéktalanul posztot, aminek oka vélhetően az, hogy a traumatológus (is) hiányszakmának számít. Eközben a szakdolgozók többségének keddig kellett választ adnia: december 1-től elfogadják-e a nekik felkínált, eddigi munkájuktól sokszor eltérő posztokat. A lap információi szerint 14-en visszautasították az ajánlatot, köztük 3 traumatológus sem kívánt átmenni a Honvédba, ám egyelőre nincs hírük arról, a Károlyi tovább foglalkoztatná-e őket, vagy osztályuk felszámolásával állásuk is megszűnik.

Semmilyen főigazgatói tájékoztatást nem kaptak ugyanis, egyelőre annyi biztos: november 30-a után mindössze két hétig tartanak még ügyeletet, ám egyetlen új beteget sem vehetnek fel, csak a korábban befektetetteket bocsátják haza, illetve irányítják majd át más intézményekbe. Ezt, a végleges határidőt egyébként néhány hete Hollósi Antal orvos-igazgató is megerősítette, noha a Fidesz-KNDP-s országgyűlési képviselő akkor azt kérte, csak azt követően keressük, addig ugyanis még zajlanak az egyeztetések – számol be róla a lap.

Kérdéses ugyanakkor, miről tárgyalnak még zárt ajtók mögött, hiszen több jel is mutat arra, hogy a két intézmény között érdemi tárgyalások nem történtek. A Honvédban ugyanis mindössze 14 ápolói helyet hirdettek meg a bővített traumatológián, így értelemszerűen nem is mindenkinek ajánlottak fel munkát. Sőt, akiket áthívtak, azok is sokszor más osztályon, más pozícióban, ráadásul teljesen más feltételek és juttatások mellett dolgozhatnak majd tovább.