• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Törvénytelen kuruzslás

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Komoly rendetlenség van a pszichológiai tanácsadások és terápiák piacán.

Hazánkban a terapeuták lényegében szakmai ellenőrzés nélkül működhetnek, így nem egy olyan "szakember" dolgozik a piacon, akiknek sem az orvosi, sem a pszichológiai képzésekhez nem volt semmi köze, csupán egy gyorstalpaló tanfolyamon vett részt. Ráadásul ezeknél a képzéseknél nagyon gyakori, hogy az előadók szintén nem szakemberek, az előadások tudománytalanok, és csak zavart okoznak a hallgatók fejében, amely később komoly károkat is okozhat - írja a Népszava – online.

A Magyar Pszichológiai Társaság három éve már megkereste Szabó Máté alapjogi biztost az ügyben, aki akkor megállapította, hogy a térítés fejében, de egyetemi oklevél nélkül végzett tanácsadás és terápia alapvető jogokat sért, és átfogó minőségbiztosítási rendszerre van szükség.

Nem is az a legnagyobb probléma, hogy a hozzá nem értők rabolják a páciensek pénzét és idejét. Előfordulhat ugyanis, hogy egy betegnek mondjuk gyógyszeres kezelésre lenne szüksége, és akár életveszélyes következményei is lehetnek annak, ha nem ismerik fel idejében a problémát - nyilatkozta Scodnik Anikó pszichiáter szakorvos, aki megemlítetta azt is, hogy több betege számolt be neki arról, hogy korábban "energiával kezelték", amely azonban nem vezetett eredményre. "De a kevésbé súlyos következmények is elég súlyosak, elvégre nagyon nem mindegy, hogy egy betegnek meddig kell együtt élnie a depressziójával vagy pánikbetegségével, azaz hogy mikor kezdik meg a megfelelő kezelést" - zárta gondolatait a szakorvos.

A lap megkereste az ügyben a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületét (MPÉE) is, akik szerint az a baj, hogy azok az emberek, akik nem részesültek egyetemi pszichológiai képzésben, nem tudják, mivel foglalkozhatnak, és mivel nem, nincsenek tisztában a kompetenciájukkal, amiből adódóan nagyon gyakoriak a határátlépések. Emellett nem kizárható, hogy a lelki működések ismeretével nem rendelkező "pszichológus" még rosszul is reagál a páciens válaszaira, és olyan hibákat vét, amelyek miatt a beteg ahelyett, hogy gyógyulna, inkább mélyebbre süllyed, állapota rosszabbra fordul. Továbbá az is komoly
bajok forrása lehet, ha a gyógyulás reményében olyan életviteli utat tanácsolnak, amely idegen a páciens személyiségétől, amivel tulajdonképpen csak kárt okoznak az embereknek - a tapasztalatok szerint a jósok, látók esetében nagyon gyakori az ilyesmi.

A megoldás egyrészt a pszichológusi kamara létrehozásában, másrészt pedig a tanácsadás és terápia törvényi szabályozásában keresendő – vélekedik az MPÉE. A különböző tevékenységek és fogalmak is tisztázásra szorulnak, hogy az emberek értsék, mi a különbség a pszichológusok, a pszichiáterek és a terapeuták munkája között, illetve hogy világos legyen, miért csak klinikai szakpszichológusoknak szabadna foglalkozniuk pszichoterápiával – hívta fel a figyelmet az MPÉE.

Legolvasottabb cikkeink