• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Törzskarton: kérdéses a betegadatok sorsa

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Péterfalvi Attila szerint olyan, a személyes adatok védelmét érintő kérdések vetődtek fel, amelyek még tisztázandók.

Nem derült ki az új háziorvosi törzskartonok bevezetéséről szóló kormányrendelet tervezetéből, hogy konkrétan milyen módon dolgozzák, használják fel majd a törzskartonok adatait – többek között erről tájékoztatta a Magyar Nemzetet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Az idén júniusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által benyújtott tervezetet az adatvédelmi aggályok miatt véleményezte a hatóság, és vizsgálatot is kezdeményezett, amely jelenleg is tart.

Péterfalvi Attila szerint olyan, a személyes adatok védelmét érintő kérdések vetődtek fel, amelyek még tisztázandók. Ilyen például, hogy az érintettek a törzskarton adatfelvétele előtt megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező, és melyeké önkéntes. A NAIH elnöke felhívta a figyelmet arra: a törzskartonon szereplő személyes és különleges adatok felhasználása csak olyan célra történhet, amelyről az érintett az adatkezelés megkezdése előtt is tudott.

Az új típusú törzskarton bevezetésének egyik oka, hogy nemzeti egészségfelmérést szeretne a kormány. Ezzel kapcsolatban azonban ismét felmerül a kérdés: ha a beteg az orvosban megbízva megadja a válaszokat a kérdésre, tisztában lesz-e azzal, hogy utána ezeket az adatokat nem egészségügyi dolgozók is felhasználják a felméréshez.

Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökétől a lap megtudta: komoly probléma a tervvel, hogy nincs sem elég idő, sem szakember az új törzskartonok kitöltésére, így az a betegellátás rovására is mehet. A csúszás oka szerinte az lehet, hogy a kormány nem akarja vállalni a tömeges felháborodást, amit az okozna, ha a betegek időhiány miatt nem kerülhetnének be az orvoshoz. Ha ugyanis 20-25 percbe telik egy új törzskarton kitöltése, nem lehet az összes pácienst ellátni. – Ezt a problémát valahogy meg kellene oldani, vagy úgy, hogy ne csak az orvosok tölthessék ki a kérdőívet, vagy úgy, hogy olyan mértékű pluszpénzt adjanak a kitöltéséért, amiért megérje túlórában megcsinálni – mondta Póta György.

Egy friss felmérés szerint a fővárosi háziorvosok 68 százaléka kizárólag pluszfinanszírozással vállalná, hogy az új törzskartonok kitöltésével praxisuk részt vesz a lakosság egészségi állapotának felmérésében. A megyeszékhelyeken ez az arány már 82 százalék volt. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten arról beszélt: a megújuló törzskartonrendszerről, annak tartalmáról szakmai konzultációt kezdenek a Magyar Orvosi Kamarával.

Ha meg tudnak állapodni egy megfelelő tartalomban, akkor a kitöltés kötelező lesz a háziorvosoknak. Éger István, a kamara elnöke nagy vitára számít a témában, és kétli, hogy januárban indítható lesz a rendszer.