• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Totálissá vált az egészségügy állami irányítása

Lapszemle 2021.03.25 Forrás: nepszava.hu
Totálissá vált az egészségügy állami irányítása

Az ellenzéki vezetésű kerületek, települések szakrendelői hiába alakítottak ki oltópontokat, vakcinát nem kapnak a kormányhivataltól.

A fővárosi covidos betegeket fogadó kórházak szakrendelői jóideje már csak akut ellátásra szorulókat fogadnak, de a nem kórháziak normál üzemben működtek, azaz fogadtak betegeket. Ha viszont innen is elviszik az ellátókat, nem lesz aki fogadja a nem covidos pácienseket. A tavasszal átvezényelt szakdolgozóik közül sokan nem bírták a Covid-osztályokon a terhelést, bizonytalanná tette őket a rutintalanságuk is, írja a Népszava.

Panaszolták azt is, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek, települések szakrendelői hiába alakítottak ki oltópontokat, vakcinát nem kapnak a kormányhivataltól. S miközben a csepeli szakrendelőben megszakadnak az oltásszervezésben és az azzal egyidejűleg zajló betegellátásban, a többi ellenzéki kerületi rendelők nem olthatnak.

Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka lapunknak aggasztónak nevezte, hogy a kormány ezúttal sem egyeztetett az érintett önkormányzatokkal. Hozzátette: a most bevezetett veszélyhelyzeti rendelkezések kísértetiesen hasonlítanak azokra a pletykákra, amelyeket nyáron hallottak a járóbeteg-szakellátás esetleges államosításáról. Szerinte a szakrendelőkben dolgozók kórházakba való kirendelésére a veszélyhelyzet egyébként is lehetőséget ad, volt is már rá példa a koronavírus-járvány során. Az oltási programban történő részvételre pedig minden kijelölt önkormányzati szakrendelő hetekkel ezelőtt felkészült, több helyen - ahova adtak oltóanyagot - az oltást is megkezdték.

- Nem lesz egyszerű a háziorvosok vezénylése – mondta lapunknak Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Az alapellátók túlnyomó többsége vállalkozási formában dolgozik, és nem tartoznak a szolgálati jogviszony alá. Ám ennél lényegesebb, hogy ők most nem is pótolhatók a körzeteikben. A praxisok csúcsra vannak járatva. Oltanak, oltást szerveznek, ellátják a nem covidosokat, és az otthonukban gyógyuló covidosokat.

 

Legolvasottabb cikkeink