• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább élnek a chilit kedvelő olaszok

Lapszemle 2019.12.19 Forrás: Quibit
Tovább élnek a chilit kedvelő olaszok

A chilifogyasztók valóban ritkábban halnak meg szívrohamban és sztrókban, de  a kutatás az összefüggés bizonyítására nem alkalmas.

Egy nyolc éven át tartó olaszországi vizsgálat szerint a chilipaprika jót tesz az embernek, legalábbis ha a szív- és érrendszeri megbetegedésekről van szó: a 22 ezer felnőtt közül azok, akik legalább heti négy alkalommal fogyasztottak erőset, 44 százalékkal ritkábban haltak meg szívrohamban, és a sztrók kockázata is 61 százalékkal csökkent a körükben - ismertette a Quibit.

A kutatók azért érdeklődtek különösen a chili iránt, mert miközben a hagyományos mediterrán étrend része, és sokat is foglalkoztak vele, a halálozások száma és a chilifogyasztás gyakorisága közötti összefüggéseket korábban még alig vizsgálták. Licia Iacoviello orvos, a tanulmány egyik szerzője szerint a chili már elválaszthatatlan részét képezi az olasz étkezési kultúrának, abban pedig általános konszenzus uralkodik, hogy a paprika jót tesz az embernek. A mostani tanulmány viszont arra is választ adhat, hogy pontosan mennyire tesz jót. 

Illetve választ adhatna, ha maga a kutatás alkalmas lenne erre: az biztosnak tűnik, hogy a chilifogyasztók valóban ritkábban halnak meg szívrohamban és sztrókban, mint azok, akik nem esznek erőset, de az ok-okozati összefüggés bizonyítására nem alkalmas. Ahogy a Forbes cikke is felhívja rá a figyelmet, könnyen lehet, hogy a chilievők a paprikától teljesen független szokásokban is osztozhatnak, például több zöldséget fogyasztanak, esetleg több vizet isznak, vagy kevésbé stresszes életet élnek – ezeket viszont a vizsgálat során nem kutatták.