• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudatos volt a kétszeri OEP-utalás?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Informatikai szakértők nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy pusztán figyelmetlenség miatt történt volna a tévedés.

Kétszer utalta el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a körmendi kórház januári betegellátásáért járó finanszírozását - tájékoztat a Magyar Nemzet. A 112,9 millió forintos összeget a fekvőbeteg-ellátó intézmény jelenlegi és korábbi üzemeltetője, Kern József cége is megkapta a napokban (a finanszírozás két hónappal a teljesítés után történik). A hibát elismerte az OEP: egy ügyvitel-technikai hiba miatt a feladatot most ellátó kft. és az előző feladatellátó magáncég is megkapta a finanszírozási összeget.

„A hibát 24 órán belül észleltük, s a korábbi szolgáltatót azonnal felszólítottuk a tévesen kiutalt összeg visszafizetésére. Egyben tájékoztattuk őt arról is, hogy amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, az összeget peres úton követeljük vissza. Tekintettel arra, hogy a szolgáltató a visszafizetést megtagadta, folyamatban van a tévesen kiutalt összeg peres úton történő visszakövetelése."

Arra a kérdésre, hogy kit terhel a felelősség a téves utalás miatt és mire számíthat az illető, a sajtóosztály azt a tájékoztatást adta: „a felelősség megállapítására az OEP belső vizsgálatot indított. A probléma észlelésével egy időben pedig haladéktalanul megtett minden olyan intézkedést, amely azt szolgálja, hogy a jövőben hasonló ügyviteltechnikai hiba ne fordulhasson elő."

Azt egyelőre nem tudni, hogy a belső ellenőrzés kiterjed-e majd annak vizsgálatára, hogy történhetett-e tudatosan a kétszeri utalás. Informatikai szakértők nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy pusztán figyelmetlenség miatt történt volna a tévedés.

Az egészségügyi tárca sajtóosztályán úgy nyilatkoztak: a minisztérium a fegyelmi felelősség megállapítását kérte az OEP főigazgatójától.

Pénzügyi szakértők felhívták a figyelmet arra az eshetőségre, mely szerint az összeg átvétele után nem elképzelhetetlen, hogy a cég csődbe megy, s a pénz behajthatatlanná válik. Ez pedig azt jelentené, hogy az egészségbiztosítási kasszát, áttételesen tehát az államot több mint száztízmillió forintos veszteség éri. A körmendi kórház esetében egyébként a márciusi volt az első olyan kifizetés, amelyet már nem a korábbi, hanem az új üzemeltetőnek kellett megkapnia az OEP-től. A körmendi gyógyintézet februártól került új, a helyi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló céghez, miután az addigi magánüzemeltető, a Medisyst Kft. „bedobta a törülközőt", s felmondta kórház-üzemeltetési szerződését nemcsak Körmenden, hanem többek között Tapolcán és Mezőtúron is.

A szocialista párt gazdasági holdudvarához tartozó Kern József, a Medisyst tulajdonosa tavaly döntötte el: kiszáll az üzemeltetésből és a maga mögött hagyott adósságot az önkormányzatokra hárítja. Az érdekeit puhán képviselő Körmenddel és Mezőtúrral sikerült dűlőre jutnia, az adófizetők mellett keményebb álláspontot képviselő Tapolcának azonban Kern József ultimátumot adott, hogy csupán áprilisig hajlandó vállalni a kórház üzemeltetését.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere nem tudott arról, hogy a finanszírozást a régi üzemeltetőnek is kiküldték. Kaptak viszont egy levelet az egészségbiztosítótól - mondta -, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy a korábbi üzemeltető pert helyezett kilátásba az OEP-pel szemben, amiért a biztosító a januári betegellátás után járó finanszírozást nem nekik, hanem az önkormányzati cégnek utalta, miközben ez utóbbi csak februárban vette át a feladatokat. A polgármester szerint ez felháborító, hiszen ugyanez történt fordítva, akkor is, amikor a Medisyst-érdekeltségű cég megjelent a színen. Akkor ugyanis ő kapta meg a finanszírozást egy olyan időszak után, amikor még az önkormányzat volt a kórház üzemeltetője.

Legolvasottabb cikkeink