• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudta, hogy létezik egy tabletta az alkoholfüggőségre?

Lapszemle 2022.07.26 Forrás: nlc.hu
Tudta, hogy létezik egy tabletta az alkoholfüggőségre?

Magyarország eddig sem állt jól az alkoholizmus terén, ám az utóbbi évek során csak tovább romlott a helyzet.

Ausztráliában engedélyezték a naltrexon nevű gyógyszert az alkoholfüggőség átfogó kezelési programjában. De mit tud ez a gyógyszer, és mi kell ahhoz, hogy valaki le tudja tenni a poharat? Az nlc.hu dr. Zacher Gábort, dr. Máté Gábort, valamint Bajzáth Sándort kérdezte.

Ausztráliában még 2012-ben egy közel 40 évnyi klinikai vizsgálat metaanalízise arra a következtetésre jutott, hogy minden kilenc naltrexonnal kezelt emberre jut egy, akit a gyógyszer megakadályozott abban, hogy visszatérjen a súlyos alkoholfogyasztáshoz. Ez a tabletta ugyanis blokkolja az agy opioid receptorait anélkül, hogy aktiválná azokat, így tompítja az olyan anyagok által okozott eufóriát, mint a heroin, a morfium és az alkohol. A naltrexon tehát egy olyan gyógyszer, amely csökkenti az alkohol iránti vágyat, amikor egy függő megpróbál leszokni az ivásról.

Dr. Zacher Gábor oxyológus, toxikológus a lapnak elmondta, hogy bár a naltrexon Magyarországon is elérhető, a használata mégsem terjedt el. Ha nagy ritkán alkalmazzák, akkor is leginkább az ópiátfüggőség kezelésére vetik be. 

„Csak néhány betegemnél használtam. A szer idézőjelbe tett hátránya, hogy egy viszonylag hosszabb, 72 órás felezési idejű gyógyszer. Ez azt jelenti, hogy a 72 óra alatt, ha netán a használóval történik valami, mondjuk eltörik valamije, és meg kell műteni, akkor például a fentanil, ami egy nagyon erős fájdalomcsillapító, nem lesz hatásos” – magyarázza a szakember. Ettől eltekintve úgy véli, jól alkalmazható kiegészítő terápiás eszközként a gyógyulás folyamatában. Mint mondja, főleg akkor érdemes bevetni a naltrexont, amikor az alkoholbeteg már túl van az elvonási tüneteken, és megjelenik a sóvárgás érzése.

Dr. Zacher kiemeli, hogy súlyos alkoholizmus esetén nagyon fontos, hogy szakszerű ellátás mellett történjen az alkohol megvonása, ugyanis a hirtelen leállás mellett akut krízishelyzet, az úgynevezett delirium tremens alakulhat ki, mely halálos kimenetelű lehet. Ez az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

Magyarország eddig sem állt jól az alkoholizmus terén, ám az utóbbi évek során csak tovább romlott a helyzet. Egy 2021-es KSH adat szerint a diplomások között nőtt leginkább a nagyivók aránya: a számuk gyakorlatilag megduplázódott 2009 és 2019 között. A tendencia tényleg ijesztő: míg 2009-ben a teljes lakosság 4,6 százaléka számított nagyivónak, és 15,1 százalékuk volt mértékletes alkoholfogyasztó, addig 2019-re már a magyarok 5,2 százaléka ragadta magához a poharat túlzott mértékben, és 20,2 százalékuk számított mértékletes alkoholfogyasztónak.

A koronavírus is rátett egy lapáttal a problémára: 2020-ban, a járvány megjelenése okozta több hónapos bezártság miatt a súlyos alkoholizmus betegsége is egyre nagyobb méreteket ölt itthon. 

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink