• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túl szoros a határidő az integrációra

Lapszemle Forrás: Info Rádió - Aréna

Magyarországon egyes műtétek állami finanszírozása nagyságrendekkel kisebb mint más európai országokban.

Évi százmilliárd forintos többletre lenne szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne termelődjön újra a kórházi adósságállomány - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: az integrált központok létrehozása fontos lépés lehet, de szoros a határidő.

Kevés a forrás a magyar egészségügyben, így törvényszerűen termelődik újra az adósság - mondta az elnök, aki hozzátette: Magyarország GDP-arányosan is keveset áldoz az egészségügyre a környező országokhoz képest, de az egyes műtétek állami finanszírozása is nagyságrendekkel kisebb például a lengyel térítés mértékénél. "Egy kolonoszkópiáért egy magyar kórház körülbelül 50 eurót kap, egy lengyel 110-et, egy angol 400-at, egy csípőprotézisért egy magyar 1100 eurót, egy lengyel 2000-et, egy angol pedig 5600-at, tehát nagyságrendi különbségek vannak".

Velkey György hozzátette: a lejárt összegű adósságállomány - a szervezet adatai szerint - november végén 68,9 milliárd forint volt.
A Beteshda Gyermekkórház főigazgatója hangsúlyozta:"Ha egy kormányzati ciklusban növekedne a keret évi 100 milliárd forinttal, az már talán a növekedő gazdasági lehetőségek és a különböző gazdasági mutatók javításával lehetséges pénz lenne és biztos, hogy meghozná - a jóérzésen túl - azt az egészség nyereséget, ami például a gazdaságélénkítésben is jelentős lehetne a munkaerő regenerálásával, illetve az egészségügyi szolgáltatásoknak mint a piacon megjeleníthető szolgáltatások erősödésével".

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy véli: jó irányba mutat az integrált megyei központok létrehozásának terve, azonban a nyugati példák azt mutatják: érdemes egy-másfél milliós lefedettségű körzetekben gondolkodni. Így ez Magyarországon nem is megyei, hanem inkább egészségügyi térségek szerinti centrumokat jelenthet.
Velkey György megjegyezte: egyelőre nem tudni, mi alapján osztják majd ki a kvótákat, és mely intézmények milyen ellátási területen juthatnak kiemelt szerephez. A határidő szerint áprilisig ki kell alakítani ezeket a központokat - a néhány hónap azonban nem biztos, hogy elegendő lesz ehhez - jegyezte meg.

Az elmúlt évben nem volt béremelés, és idén sem várható, pedig az orvosok, szakdolgozók megbecsülésének növelése elengedhetetlen az itthon tartásukhoz - fogalmazott a Magyar Kórházszövetség elnöke.
"Talán kevésbé ismert, hogy a százezer főre jutó szakdolgozók száma a fejlett egészségügyi kultúrájú országokban 2-2,5-szerese a Magyarországon lévőknek, de nemcsak sokkal több pénzt kapnak, hanem sokkal nyugodtabb és nagyobb szakértelmet lekötő, elmélyültebb munkát tudnak ezek az emberek végezni" - jelezte.

További részletek az inforádió weboldalán.