• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túljutni az abszurditáson, csak utána gyógyulhatunk

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Van egy hely, ahol egy kör alakú szőnyeg jelenti a világ közepét, választ ad a kérdésekre és gyógymódot nyújt a betegségekre.

Ehhez persze félre kell tudni tenni a racionalitást egy rövid időre, máskülönben nehezen lehet igazán bekerülni egy vese, vagy egy epekő szerepébe. A magyar fejlesztésű szomatodráma egy játékos önismereti terápiás módszer, melynek lényege, hogy a saját, elsősorban testi problémáink térbeli kivetítése után, a mélyebb megértés segítségével elinduljon a gyógyulás folyamata. Hogy mindez hogyan lehetséges? Erről beszélgetett a módszer megalkotójával, Dr. Buda Lászlóval a hirado.hu portálja.

- A szomatodráma miben más, mint a hasonló terápiák?

- Hasonlít a pszichodrámához a cselekvésorientáltságban, a szerepekben való gondolkodásban, a képzeletbeli „színpad" használatában és a belső világ kivetítésében. A szomatodráma másik gyökere a család- és rendszerállítás, amelyben hasonlóan nagy szerep jut az intuíciónak, a rejtélyes lelki „mező" működésének. A harmadik nagyobb forrás a szomato-pszichoterápia, vagyis testorientált pszichoterápia, amely a testen keresztül közelíti meg a lelki tényezőket. Maga a szomatodráma nem tartozik a pszichoterápiák közé, noha én pszichoterapeuta vagyok. Ismerem a pszichoterápia kereteit, ugyanakkor olyasmit szerettem volna alkotni, amely egyszerűbb és természetesebb, mint az előbb említett módszerek, emellett elég mély és hatékony, hogy akár a legkomolyabb betegségeket, lelkiállapotokat is jótékonyan befolyásolja. A szomatodrámában minden szabályt és keretet elengedünk, amire nincs feltétlenül szükség, hogy sok ember számára érthető és hozzáférhető módszer legyen.

- Külföldön sem voltak hasonló módszerek?

- A szomatodráma az én „találmányom", de a megalkotása után találtam külföldön néhány hasonló módszert. A kapcsolatfelvétel után ugyanakkor kiderült, hogy Franciaországban, Amerikában, Brazíliában és Ausztráliában is máshogyan értelmezik, mint én. A szakmai kapcsolat megmaradt velük, de a szomatodráma itthon önállóan bontogatja szárnyait.

- Hogyan működik?

- Az elvi kiindulópontja az, hogy az emberi test érthető és feltárható módon tükrözi azt a tudatot, mely benne lakik. Ha viszont a kapcsolatot adottnak vesszük, akkor jön a kérdés: hogyan lehetne ezt tudatosítani, kommunikálni test és lélek között, azt feltárni, és gyógyító célokra használni.

A teljes interjú a portálon olvasható.