• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Úgy izzadtam, hogy eláztattam a lapot, féltem kezet fogni az emberekkel

Lapszemle 2024.07.12 Forrás: telex.hu
Úgy izzadtam, hogy eláztattam a lapot, féltem kezet fogni az emberekkel

Ha valaki generalizált hiperhidrózistól szenved, abban az esetben az első lépés az illető kivizsgálása, mert egy betegség tünete is lehet.

Az izzadás természetes velejárója az emberi létnek, ám vannak, akiknek egész évben fejfájást okoz a túlzott izzadás, amit úgy hívunk: hiperhidrózis. A telex.hu szakértőt kérdezett, mi okozza a hiperhidrózist, valamint milyen kezelési lehetőségek léteznek ma.

„Stresszre, melegre azonnal elkezd izzadni a tenyerem. Egy ponton rájöttem, hogy már attól is beindul a kézizzadás, ha csak rá gondolok. A tél a legboldogabb időszak, mert akkor legalább az utcán nincs ezzel gond. Nem vehetek fel műanyag talpú cipőt, mert csúszkálok benne, és nyáron különösen kellemetlen levenni a cipőmet, mert mindenhol ott marad a lábnyomom. A kezem miatt mindig kell hogy legyen rajtam valami, ami pamutból készült, máskülönben nem tudom megtörölni a kezem, és akkor nem tudok megfogni semmit – beszélt az állapotáról a telex.hu-nak Lujza, akinek a tünetei megszüntetésében semmi más nem segített, csak a botox. – Az összes kenőcsöt, dezodort, hintőport, gyógyszertárba külön kikevertetett krémet kipróbáltam, de semmi” – mondja.

Dr. Lőrincz Kende szerint az izzadás megítélése valamelyest szubjektív, hiszen valakit már a minimális verejtékezés is zavar, míg másokat az sem, ha egész nap ömlik róla a víz. „Azonban léteznek olyan objektív mérőszámok, különböző pontozási rendszerek, amik segítségével pontosan meg lehet állapítani, hogy az illető hiperhidrózissal küzd vagy sem” – magyarázza a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani, Bőronkológiai Klinika adjunktusa.

Ilyen például a Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS), ami egy, a hiperhidrózis súlyosságát mérő skála, valamint a bőrgyógyászati életminőségi index, ami során arra is rákérdeznek a betegnél, hogy a betegség tünetei milyen mértékben befolyásolják az életminőségét. Milyen hatással van például a szociális és szexuális életére, a munkavégzésére – sorolja a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Lőrincz Kende azt mondja, a hiperhidrózison belül beszélhetünk generalizált hiperhidrózisról, ami azt jelenti, hogy az egész test verejtékezik, vagy beszélhetünk lokális hiperhidrózisról (amit primer lokális hidrózisnak is neveznek), amikor a tenyerek, talpak, hónalj és az arc izzad az átlagosnál jobban. „Ez a leggyakoribb, amivel az érintettek bőrgyógyászhoz szoktak fordulni. A lokális hiperhidrózis általában már 25 éves kor előtt jelentkezik. Ez egy tartós állapot, tehát ha csak átmenetileg, bizonyos időszakokban fordul elő a fokozott izzadás, akkor az nem hiperhidrózis.”

Azt már tudjuk, hogy hol izzadhatunk, azt azonban még nem, miért is történik mindez. Mi áll a túlzott izzadás hátterében?

„A verejtékmirigyek beidegződésében a jelátviteli mechanizmus túlzottan aktív azoknál, akiknek hiperhidrózisuk van. A genetikai ok még nem ismert, azaz nem tudni, hogy pontosan melyik gén felel a túlzott izzadásért. Tulajdonképpen egy hajlamról van szó, ami öröklődhet, így elég nagy a valószínűsége annak, hogy az illető felmenői, rokonai közül valakinek volt vagy van hasonló problémája.

A túlzott izzadás egy betegség tünete is lehet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lőrincz Kende szerint általában a generalizált hiperhidrózis hátterében áll valamilyen egészségi probléma. „Ez lehet akár egy rosszindulatú elváltozás vagy vérképzőszervi betegsége tünete, de a cukorbetegség is túlzott izzadással jár, ahogy bizonyos szív- és érrendszeri elégtelenségek is. Okozhatja valamilyen hormonális változás, például a nőknél a menopauza, valamint pszichés zavarok, pszichológiai és idegrendszeri betegségek, illetve neurológiai kórképek is.”

A kezelés lehetőségeiről a teljes cikkben