• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyelet: pert nyert a szabolcsi háziorvosok pertársasága

Lapszemle 2023.07.22 Forrás: MedicalOnline
Ügyelet: pert nyert a szabolcsi háziorvosok pertársasága

A bíróság megsemmisítette azokat a határozatokat, amelyek a szabolcsi háziorvosokat az ügyeletben való részvételre kötelezték.

Pert nyertek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megfenyegetett háziorvosok, az ügyeletben való részvételre kötelező határozatokat a bíróság megsemmisítette, értesült a MedicalOnline.

A kormányhivatalok tavasszal közigazgatási határozatban kötelezték az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat az ügyeletben való részvételre, egyúttal figyelmeztetésben is részesítették őket. A határozatokat Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosok a Magyar Orvosi Kamara által támogatott pertársaságba szerveződve támadták meg.

A Debreceni Törvényszék július 19-én ítéletében megállapította, hogy a kereset alapos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vitatott közigazgatási határozatokat megsemmisítette, és a hivatalokat új eljárás lefolytatására kötelezte. Kimondta azt is, hogy a szerződés tartalmát – így például a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést, a helyettesítés rendjét – az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk.

Az ítélet végrehajtható, ellene fellebbezésnek nincs helye, legfeljebb a Kúriától kérhető rendkívüli jogorvoslat.

Ha a helyzet úgy kívánja, a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeletben való részvételre – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár március elején egy lapinterjúban, amelyben arra reagált, hogy a házoirvosok - a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciójának keretében - sorra tagadták meg az ügyeleti szerződések aláírását az Országos Mentőszolgálattal, illetve az új ügyeleti rendszerbe való belépést.

...

Március utolsó napjaiban az érintett megyékben a járási tiszti főorvosok levélben arra figyelmeztették a háziorvosokat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban.

Miután a sajtóban nyilvánosságra került a hivatalok fenyegető határozata, a Magyar Orvosi Kamara bejelentette, hogy vállalja azoknak a háziorvosoknak a perköltségeit, akik pertársaságokba tömörülve megtámadják a kormányhivatalok határozatait. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosokhoz hasonlóan Győr-Moson-Sopron megyében is bírósághoz fordultak az érintettek, ám ott még nem született döntés.

További részletek a cikkben.