• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új elnök a Magyar Orvosok Szövetsége élén

Lapszemle Forrás: Weborvos

Tavaly november óta dr. Elek Norbert, a Honvédkórház aneszteziológusa vezeti a nevet is váltott szervezetet.

Új elnöke van a Magyar Orvosok Szövetségének, pontosabban a törvényi háttér változása miatt új nevén a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ). Az előző vezető, dr. Bélteczki János távozása után, november óta dr. Elek Norbert, a Honvédkórház aneszteziológusa tölti be a posztot. Bár a 47 éves szakorvos életrajzában több munkahely is szerepel, valójában a diploma megszerzése óta ugyanott, a MÁV kórházban dolgozik, csak a Podmaniczky utcai intézmény neve és tulajdonosai változtak. Az új vezetővel a mok.hu készített interjút.

- Nálunk a szakszervezeti jogokat nagyon megnyirbálták. Például nem élhetünk kifogással, ha a munkáltató olyan intézkedést akar bevezetni, amely a munkavállaló érdekeit sérti. Megszüntették azt a jogot is, hogy sztrájkba léphessünk akkor is, ha három nap alatt nem sikerül megállapodni az elégséges szolgáltatásokról. Törvényes sztrájkot kezdeni csak az elégséges szolgáltatásról való megegyezés után lehet - mondta el a lapnak Elek Normert. De nálunk is igaz, hogy a legtöbb orvosnak megvan a saját túlélési technikája: magánrendelése van, vállalkozóként ügyel, nyugdíj mellett dolgozik, rosszabb esetben a paraszolvenciára hajt, és nem kér a közös érdekérvényesítésből. Mindeközben észre sem veszi, hogy kizsákmányolja saját magát - tette hozzá. - Hiszen miközben rohan egyik helyről a másikra, vagy a hálapénzt hajszolja, nem törődik a részére nem a törvény szerint fizetett ügyeleti díjjal, az érdekeit sértő munkáltatói intézkedésekkel, tehát saját jogai ellen dolgozik. Kis időre sem képes kilépni a jelenlegi mókuskerékből a hosszabb távon elérhető eredményekért. Az önként vállalt túlmunka nem vállalásával, mint a jelenleg rendelkezésünkre álló legerősebb, törvényes érdekérvényesítő lehetőséggel sem él.

A szakszervezet lehetőségeirők szólva elmondta, ha sérelem ér egy orvost, akkor tájékoztathatjuk a jogairól, képviselhetjük a munkaügyi perében, amelynek a költségeit is átvállalhatjuk. Ha önállóan nem is, de a Magyar Orvosi Kamarával közösen a kormány tárgyalóasztalánál is elmondhatjuk véleményünket a minket érintő döntésekről. Összefogva más érdekképviseletekkel, mint ahogy a korábbi akciók is igazolták, nyomást tudunk gyakorolni a döntéshozókra.

Legolvasottabb cikkeink