• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új gyógyszer az Alzheimer-kór gyógyítására

Lapszemle 2019.11.23 Forrás: 24.hu
Új gyógyszer az Alzheimer-kór gyógyítására

Az Alzheimer-kórral élő emberek kognitív képességein akár négy héten belül is javíthat a barnamoszatból készült gyógyszer.

Tizenhét év után engedélyeztek ismét egy Alzheimer-gyógyszert a világon. Egyelőre csak Kínában, ahol viszont már forgalomba is hozták. A szakemberek egy része reménykedik, mások szkeptikusan fogadták a hírt. A kulcsszereplő a barnamoszat! - írja a 24.hu.

Egy kínai gyógyszergyártó cég az egész világot meghökkentette a napokban egy bejelentéssel, miszerint feltételesen jóváhagyták az Alzheimer-kór gyógyítására kifejlesztett készítményüket. A meglepődöttségnek két oka is van: a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, a folyamat maximum lelassítható, 17 év után ez az első Alzheimer-gyógyszer a világon, amelynek engedélyezték a forgalomba hozatalát.

A független szakértők egyrészt reménykedve, másrészt szkepticizmussal fogadták a hírt. A még mindig kísérleti fázisban lévő gyógyszer hatóerejéről korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni, ugyanakkor a kínai kutatók egy teljesen új szemszögből közelítették meg a betegséget és annak gyógyítását, aminek a későbbiekben biztosan hasznát veszi az orvostudomány.

...

A kutatók azt követően kezdtek el komolyabban foglalkozni a barnamoszat potenciális erejével, hogy az azt rendszeresen fogyasztók körében érezhetően nagyon alacsony az Alzheimer-kóros betegek aránya.

...

A készítményt előbb egereken tesztelték, és egyértelmű pozitív változásokat észleltek az állatok agyában. Ezt követően 818, véletlenszerűen kiválasztott páciens bevonásával, párhuzamos csoportokban, placebo-kontrollal 36 hétig tesztelték a gyógyszer hatékonyságát, és megállapították, hogy az Alzheimer-kórral élő emberek kognitív képességein akár négy héten belül is javíthat a barnamoszatból készült gyógyszer.

A gyógyszer kifejlesztői azt tartják a legnagyobb szenzációnak, hogy a kutatással közelebb jutottak az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó mechanizmus megértéséhez, azaz hogy a bél-mikrobióma egy valós célpont lehet a terápiák kialakításában. Ez egyébként még abban az esetben is jelentőséggel bír, ha az Oligomannate valójában nem hatásos, mert sikerült megtalálni a betegség egyik kiváltó okát.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink