• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új magyar rekord szervátültetésben

Lapszemle Forrás: valasz.hu

A Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikája megelőzte Bécset és Berlint.

Az Eurotransplanthoz való csatlakozás első évét rekordokkal ünneplik a sebészek. Nem fogja elhinni, mi történt a folyamatot levezénylő professzorral - írja a Válasz.hu.

Rekord számú szervátültetés történt az elmúlt egy esztendőben Magyarország vezető transzplantációs intézményében, a Semmelweis Egyetem sebészeti és transzplantációs klinikáján. Tavaly Bécset és Berlint is sikerült megelőzniük a halott donorból történt veseátültetések számában.

Az elmúlt 12 hónapban 200-nál több veseátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikáján, hasonló teljesítményre csak három intézmény képes egész Európában. A lélektani határ átlépésével az ország egyetlen önálló transzplantációs intézete megelőzte a bécsi egyetemi kórházat és Berlint is a halott donorból történt átültetések számában – nyilatkozta a lapnak Langer Róbert, a klinika igazgatója.

A jó sorozat folytatódik, idén már 29 élődonoros veseátültetés történt Budapesten, a nagyságrendi ugrást érzékelteti, hogy tavaly egész évben 31-et végeztek. Harminc százalékkal emelkedett a májátültetések száma. 2013-ban tíz hasnyálmirigyet ültettek át, miközben korábban évi három beavatkozást jelentettek ebből az intézményből.

A nagy áttörést Langer Róbert szerint az Eurotransplanthoz való csatlakozás hozta, a hét európai országot tömörítő szervezethez tavaly július elsején kapcsolódott Magyarország. Hasonló ugrásszerű változást hozott a szerződés megkötése Szlovéniában és Horvátországban is, „de magunk sem hittük, hogy ez nálunk is bekövetkezik" – fogalmazott a professzor.

A csatlakozás ugyanis nyomás alá helyezte Magyarországot, korábban megszokott volt, hogy egy donorjelentés esetén egy orvoscsapat a két vesét eltávolította, a többi szervet viszont a halott testében hagyták – túl kevés beteg került ugyanis fel a várólistára, nem volt kinek beültetni. Ez az arány azonban az esetek hatvan százalékáról 25 százalékra csökkent – mondta a professzor. Az Eurotransplanthoz való csatlakozás után ugyanis ha magyar betegbe nem tudják beültetni a szervet, akkor jelentkezhetnek érte a szervezet többi tagországából. Ugyan az egyensúly elve alapján kapunk helyette nekünk megfelelő szerveket, de „mindenkit motivált, hogy Magyarországon élő betegek minél több szervet kaphassanak. Ehhez először a várólistákat töltöttük fel" – mutatja be Langer Róbert azt az öt éven keresztül tartó folyamatot, amelynek végén a rekordig eljutottak.

A klinikaigazgató egyébként éppen a csatlakozás évfordulóján távozik az intézmény élőről, miután az egyetem nem hosszabbította meg megbízatását, a pályázaton pedig egy külföldről érkező jelöltet támogattak. „Csodálatos volt felépíteni ezt a rendszert, és működtetni öt éven keresztül" – értékelt a lapnak Langer Róbert.