• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új részleget hoztak létre a Szent Erzsébet Kórházban

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Rövidesen megkezdi működését a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház új, szeptikus részlege.

Az osztályt tízmilliós fejlesztés eredményeként hozták létre az intézményben. Az intézményi fejlesztések részeként e program keretében még diagnosztikai berendezéseket is beszereznek a közeljövőben. A különböző műtéti beavatkozások (cukorbetegséggel összefüggő vagy egyéb sebészi beavatkozásokat követően), adott esetben amputációk esetenként fellépő fertőzéses megbetegedések kezelésére magas szinten alkalmas részleget hoztak létre a berényi kórházban – olvasható a szoljon.hu portálján.

Régi igénye volt az a kórház orvosainak, hogy a műtéteket követően speciális kezelést igénylő eseteket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni, illetve a betegeket elhelyezni Jászberényben is – emelte ki dr. Csiki Zoltán, a Szent Erzsébet Kórház főigazgatója.

A kor követelményei is azt diktálják – folytatta a főigazgató –, hogy a sebekben megjelenő ellenálló kórokozók speciális ellátását és adott esetben a betegek elkülönítését meg lehessen oldani. Ennek megfelelően szükségszerűvé vált ez a megoldás. Szinte majdnem egy osztálynak megfelelő területen, négy kórteremben, tíz beteg részére nyújt ellátási lehetőséget ez a részleg. Természetesen mindez kiegészül egy olyan helyiséggel is, ahol kisebb beavatkozások a részleg keretein belül is elvégezhetők lesznek.

A részleg kialakítása megfelel a szakhatósági szabályoknak. Igazodtak a szakma elvárásaihoz, nem utolsó sorban pedig a betegek kényelmét, biztonságérzetét is szem előtt tartották a fejlesztés megvalósításakor, amelynek eredményeként a szakterületen dolgozók biztonságát is növelhették.

A sebészeti osztályok fejlesztési programjának részeként valósult meg egy komplex kézhigiéniás akkreditált program, ennek kereteiben lehetőség nyílik arra, hogy minden kórteremben, illetve a kórtermek előterében is kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítsanak.

A kórház számára összességében 41,5 milliós szerkezetátalakítási fejlesztési keretösszeg áll rendelkezésre, amelynek felhasználására programot készítettek. Ennek első eleme volt a szeptikus részleg létrehozása. A fennmaradó összegből két új korszerű ultrahang berendezést szereznek be, a közbeszerzési eljárás zajlik. Az egyik berendezés a központi radiológiára kerül, a másik pedig a szülészet–nőgyógyászati osztályra – húzza alá a portál.

Az intézmény fejlesztési elképzeléseinek legjelentősebb eleme egy sürgősségi osztály kialakítása, amely egy nagyobb fejlesztési program része. Dr. Csiki Zoltán elmondta: pályázatot nyújtottak be, amelyet időközben az elbíráló szervezet már elfogadott. Amennyiben eredményes lesz a pályázat, akkor legkésőbb 2015 derekáig kell befejeződnie teljes egészégben a beruházásnak. Konkrét időpont meghatározásra akkor lesz majd lehetőség, amikor támogatottnak ítélik a pályázatot, illetve a szerződést megköthetik. Ezt követi a diagnosztikai eszközbeszerzés, illetve a sürgősségi osztály kialakítása. Ez utóbbi egy hosszabb folyamat, hiszen egy új diagnosztikai épületet kell építeni, amit legkorábban – a kedvező elbírálás esetén – 2014 végén, 2015 elején adhatnak át Jászberényben.

Az átadáson résztvevő dr. Szabó Tamás polgármester úgy vélte, hogy az egészségügyi intézményrendszer szerkezetének átalakításából a kórház pozitívan jött ki és a kistérség szükségleteihez igazított intézményként működhet tovább. Mint kiemelte: reméli, hogy az adódó feladatok mellé a megfelelő finanszírozás is társulhat, társulni fog. Minden esetre a szeptikus részleg átadását előrelépésként értékelte. Egy olyan fejlesztésként, amely nem csak a kialakuló megbetegedések kezelésében, hanem a megelőzésben is korszerű eszközrendszerrel és környezettel segíti a szakembereket.