• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szemléletre van szükség a betegellátásban

Lapszemle 2019.06.11 Forrás: magyarnemzet.hu
Új szemléletre van szükség a betegellátásban

Egy egészségtudatos életmódra nevelő szabadegyetem keretében bárki elsajátíthatná, mi kell ahhoz, hogy sokáig egészséges maradjon.

Elérkezett a szemléletváltás ideje az egészségügyben — mondta a Magyar Nemzetnek Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház miniszterelnöki megbízottja. Szerinte az új szuperkórházak megépülésével egy betegközpontú, szolgáltatásalapú gondolkodásmódra lesz szükség, de a „másik oldalon” is változtatni kell. Az embereknek pedig azt kell megtanulniuk, hogyan tudnak sokáig egészségesek maradni. Ebben egy ingyenes, országosan elérhető, egészségtudatos életmódra nevelő szabadegyetem nyújthatna segítséget.

Az egészségügyi fejlesztések egyre inkább a digitalizált és robotizált egészséggyárak létrehozása felé tolódnak. A leendő Dél-budai Centrumkórház (DBC) sem lehet meg a legmagasabb színvonalú géppark és informatikai eszközök nélkül, hiszen ezek segítik a betegségek elleni küzdelmet, lerövidítik a betegutakat és a gyógykezelések időtartamát is. De a legmodernebb gépek, a csúcstechnológia sem képes pótolni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók gondoskodását és figyelmét. A gyógyítás középpontjában mindig az ember áll majd – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a DBC megvalósítását felügyelő, koordináló és irányító miniszterelnöki megbízott.

Bedros J. Róbert úgy vélte: a kormány lépéseinek köszönhetően folyamatosan javulnak a munkakörülmények, jelentős béremelést kaptak az ágazatban dolgozók, jövőre újabb béremelés előkészítéséről is lehet hallani, és épülnek az új kórházak. Ám annak érdekében, hogy az ágazat magasabb színvonalon, hatékonyabban és kevesebb adósságot termelve működjön a jövőben, szemléletváltásra van szükség.

– A következő lépést a szakdolgozóknak és az orvosoknak kell megtenniük. El kell felejtenünk a múlt rendszer egészségügyi dog­máit, melyben a beteg alárendelt pozícióban, kiszolgáltatva küzd a kielégítő ellátásért. Az egészségügyet, ezt a kiemelt, nagy felelősséggel bíró szolgáltatást az állampolgárok adóforintjaiból finanszírozzuk. Ezért nem elegendők a jó körülmények, a modern technológia, itt már betegközpontú gondolkodásra és emberséges, elhivatott dolgozókra van szükség. 

Szerencsére azt látom, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy része ilyen szemlélettel dolgozik – mondta.

Hozzátette: ha a betegek és a hozzátartozók is kitüntetik megbecsülésükkel az egészségügyi dolgozókat, akkor mindez együttesen vezet majd egy magasabb színvonalú ellátórendszerhez. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink