• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A fehérjekutatás elitje a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2019.06.11 Forrás: Unideb.hu
A fehérjekutatás elitje a Debreceni Egyetemen

A fehérjekutatás nemzetközi szaktekintélyei és a világ jelentős rákkutató központjainak szakemberei az Élettudományi Központban.

A Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézete rendezi idén a „FEBS Europhosphatase” konferenciát. A fehérjekutatás nemzetközi szaktekintélyei és a világ jelentős rákkutató központjainak szakemberei is ott lesznek június 11-16. között az Élettudományi Központban - adta hírül az egyetem honlapja.

A nemzetközi kongresszus fókuszában álló úgynevezett fehérje foszforiláció szinte valamennyi sejtfolyamatot érinti és ezáltal sokféle biológiai funkciót szabályoz. A szakmai találkozó a biokémia, a genetika, a molekuláris biológia, a fejlődésbiológia, a transzlációs medicina, a rendszerbiológia és a szerkezeti biológia területeit öleli fel, az alapkutatásoktól a terápiás alkalmazásokig. Az első Europhosphatase konferenciát 1985-ben rendezték. Azóta a tudományterület kutatóinak szavazatai döntenek a kétévente tartott esemény helyszínéről. A nemzetközi voksok alapján idén a Debreceni Egyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézet kapott lehetőséget a konferencia szervezésére.

- Nagy megtiszteltetés a karnak, hogy ez az igen nagy presztízsű konferencia idén a Debreceni Egyetemen lesz. Ezzel a világ vezető kutatói elismerik azt a több évtizedes múltra visszatekintő kutatói tevékenységet, amit az Orvosi Vegytani Intézet munkatársai végeznek – fogalmazott a konferencia kapcsán Mátyus László, az orvoskar dékánja.

A professzor úgy véli: a tanácskozás páratlan lehetőség új tudományos együttműködések kialakítására. Mátyus László bízik abban, hogy a konferencia lehetőségeket nyit a fiatal kutatóknak is a gyümölcsöző kapcsolatok kiépítésére nemcsak kortársaikkal, hanem akár meghívást kaphatnak rövidebb, hosszabb tanulmányutakra is.

A konferenciára több mint 30 országból érkeznek előadók és résztvevők, nemcsak Európából, hanem egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Japánból és Brazíliából. A csaknem 200 fős rendezvényen 15 fiatal kutató is részt vesz.

- A meghívott előadók a fehérjekutatás mellett más tudományágak elismert kutatói is. Az egyik kiemelt előadó Dario Alessi professzor, aki jelenleg a legidézettebb biokémikus, a fehérje foszforiláció kutatásának úttörője. De itt lesznek a legnagyobb rákkutató központok vezetői is például New Yorkból, Portlandből és Milanóból – tájékoztatott a konferencia részleteiről Lontay Beáta főszervező, az Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense.

Kiemelte, hogy a rendezvény legfontosabb szekciója az úgynevezett transzlációs medicina szakértőinek előadásaiból áll majd, ahol számos intézmény mutatja be többek között a tumorterápiában, a demenciában és az anyagcsere betegségekben alkalmazható új lehetőségeit.

A „FEBS Europhosphatase 2019: From molecular mechanism to system-wide responses” konferenciát június 11. és 16. között rendezik a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában.

Legolvasottabb cikkeink