• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szereplő tarolhat a közbeszerzéseken

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Jogszabályok helyezik előtérbe a bv-intézetek által benyújtott ajánlatokat a közbeszerzéseken.

Masszív új szereplője lehet a steril műtéti textíliákat szállító piacnak a büntetésvégrehajtás, a piaci szereplők ezzel szemben felsorakoztatott szakmai érveit ugyanis a Napi.hu információi szerint lesöpörte a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Rövidesen lezárulhat az első olyan egészségügyi közbeszerzés, amely komoly versenyelőnyhöz juttathatja a steril műtéti textíliák szállításában a börtöncégeket, pontosabban a BVOP felügyelete alatt álló, rabokat foglalkoztató Adorján-Tex Kft.-t. E tender 43 pontjának 28 pontjánál ugyanis előnyben részesítik a fogvatartottak foglalkoztatását, a pontozásnál ez 100-ból 30 súlyszámmal szerepel.

Ezt a 28 pontban szereplő termékcsoportot tudja szállítani a büntetés-végrehajtás (Bv. Holding Kft.) cége, az Adorján-Tex Kft, amely Sátoraljaújhelyen egy tiszta terű varrodával rendelkezik. Miután a hagyományos piaci szereplők a gyakorlatban nem tudnak rabokat foglalkoztatni, vélhetően nem fognak labdába rúgni, írtuk már korábban is.

A közbeszerzési kiírás kapcsán két piaci szereplő is a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért. Többek között indokolatlannak és jogsértőnek tartották, hogy a fogvatartottak foglalkoztatása pontozási szempont, mivel az ajánlatkérő (BVOP) nem jelölt meg olyan feladatot, ami indokolná a fogvatartottak foglalkoztatását. Kifogásolták azt is, hogy az értékelési szempontok nem biztosíthatnak önkényes döntési lehetőséget az ajánlatkérőnek, s összességében előnyben van az a gazdasági szereplő, amely már eleve foglalkoztat fogvatartottat.

A Napi.hu által megismert dokumentumok szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság.(KD) elutasította a benyújtott jogorvoslati kérelmeket, gyakorlatilag elfogadva a BVOP érveit. Az indoklás szerint mind a közbeszerzéseket, mind a fogvatartottak foglalkoztatását jogszabályok határozzák meg, és a jogszabályok alapján nem történt jogsértés.

A steril műtéti textilek gyártása komplex, kiemelkedően szigorú szabványok és technológiai folyamatok alapján zajló, tőkeigényes folyamat. Nem véletlen, hogy a piacot jellemzően a technológiába évtizedek óta invesztáló, nagy külföldi gyártók versenye dominálja, akik magyarországi leányvállalataikon keresztül értékesítenek. Magyarországi előállítással mindössze két cég foglalkozik.

További részletek a Napi.hu portálon.

Legolvasottabb cikkeink