• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szúnyogfajták veszélyes vírusokkal

Lapszemle Forrás: origo.hu

Sokan gondolhatják azt, hogy nincs ezzel gond, egyel több szúnyogfaj él Magyarországon. De ez nem ennyire egyszerű.

Már tavaly is, de az elmúlt hetekben még többet lehetett olvasni internetes hírportálokon, újságokban arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, Kemenesi Gábor különleges szúnyogot talált – olyat, amelynek nem itt kellene élnie. Koreai szúnyog a neve – és alapvetően Koreában, Kínában és Japán egyes részein lakos. Ez a szúnyog például olyan vírusokat terjeszthet, mint a nyugat-nílusi láz, chikungunya-láz, szívférgesség, bőrférgesség vagy japán enkefalitisz. Tegyük fel, hogy valaki hazaérkezik egy egzotikus nyaralásról – és már beteg. Megcsípi egy koreai szúnyog, aztán terjeszti tovább a vírust. Akár járványok is kialakulhatnak, ha nem ismerik fel az orvosok időben a betegségeket. Kemenesi Gáborral az origo.hu portálja arról is beszélgetett, melyek a legveszélyesebb vírusok, amelyeket ezek a szúnyogok terjesztenek, és hogyan lehet védekezni ellenük.

- Tavaly és az idén hány koreai szúnyogot találtak?
- Az elmúlt évben összesen 10-15-öt, az idén viszont Pécs tíz mintavételi pontja közül kilencben biztos, hogy hetente fogunk egyet-egyet. Speciális szúnyogcsapdákat állítunk fel, amelyekkel vérszívó szúnyogokat gyűjtünk. Tudni kell, hogy a szúnyogokat elsősörban a szén-dioxid vonzza – az ember kilélegzett levegője tele van szén-dioxiddal. Így a csapdáknál is ezt használjuk: a szublimáló szárazjég, vagyis a szén-dioxid odacsalogatja a csapdához rovarokat, ahol egy ventilátor beszippantja a hálóba. A csapdában sokféle szúnyog található hétről-hétre, és az idén nyáron a befogott szúnyogok 20%-a már koreai volt. Ez persze nem reprezentatív, ugyanis az idei nyár időjárása nem túlzottan kedvez a „hagyományos", Magyarországon jól ismert szúnyogfajtáknak, viszont a koreai szúnyog kényelmesen elél ilyen száraz időszakban is. Elég, ha a kertekben, udvarokon talál egy-egy tál vizet, akár a kutyatálban vagy a virágcserépben – ezekben szaporodik. Sokszor láthatunk a kutya vizében szúnyoglárvákat – előfordulhat, hogy ezek között van koreai szúnyog is.

- Miért veszélyes ez a szúnyogfajta?
- Sokan gondolhatják azt, hogy nincs ezzel gond, egyel több szúnyogfaj él Magyarországon. De ez nem ennyire egyszerű. Mondok egy példát. Olaszországban néhány éve megjelent az ázsiai tigrisszúnyog. Nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki, egészen 2007-ig. Ebben az évben ugyanis egy turista Indiából behurcolt az országba egy egzotikus betegséget, a chikungunya-lázat. A beteget megcsípte az ázsiai tigrisszúnyog, és rövid időn belül tovább terjesztette a vírust, és országos járvány lett belőle.
Ez a szúnyogfajta ugyanis képes terjeszteni a chikungunya-láz vírusát.

Az a veszélyes abban, ha különleges, nem az adott országban honos szúnyogok megjelennek egyes területeken, hogy fogalmunk sincs, milyen vírusokat képesek terjeszteni. Azt sem tudhatjuk, hogy az országban ismert betegségeket intenzívebben terjesztik-e, mint a hagyományos, jól ismert, itthoni szúnyogfajták. Ezekre a kérdésekre keressük a választ. A teljes interjú a portálon olvasható!