Nem terem Magyarországon annyi áfonya, mint ahányan magyar termékként árulják, ezt az egyre népszerűbb gyümölcsöt.
Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője az Inforádiónak elmondta, nagyon jó irány, hogy most már a piacokon és áruházláncok polcain is kapható az áfonya, de sajnos nagyon sok őstermelő, vagy őstermelőnek látszó termelő is tart áfonyát, ami nagy valószínűséggel nem az ő termelése, hanem importból származik.
Az erdei áfonya sokkal kisebb gyümölcs, festőlevű, és általában augusztus táján kezd teremni. A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termőtől: a szemek jóval nagyobbak, nem festőlevű, nem is olyan intenzív az aromája, de azért ugyanolyan egészséges - tette hozzá a szakember.
Az egészségtudatos táplálkozásban betöltött szerepe mellett, további előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár két hétig is eláll.