• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

Lapszemle 2020.07.02 Forrás: liner.hu
Újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

A COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzív ellátásba.

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetében végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata is, írja a liner.hu.  

Egy brit, osztrák és spanyol tudósokból álló kutatócsapat közel 600 tizennyolc év alatti, bizonyítottan koronavírus-fertőzött gyermek esetén vizsgálta meg, hogy milyen kimenetellel végződött a vírus. A tanulmány egyik megfigyelése szerint a vizsgált gyermekeknek mindössze negyede rendelkezett krónikus betegséggel a fertőzés előtt.

Ez azért is érdekes megfigyelés, mert éles kontrasztot mutat a felnőtt koronavírus-fertőzöttekhez képest, ahol a betegek túlnyomó többségének van valamilyen krónikus betegsége, vagy tartós egészségügyi problémája. 

A tanulmány szerint a COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzív ellátásba. Az 582 tanulmány alá vont gyermek közül mindössze 4 vesztette életét, míg 16%-uknál teljesen tünetmentes volt a betegség lefolyása. 

Marc Tebrugge gyermekgyógyász úgy véli, nem szabad az egész társadalomra levetíteni a tanulmány eredményeit, viszont mindenképpen biztató következtetésekre jutottak. „A halálozási ráta valójában még ennél is alacsonyabb, mivel az enyhe tünetekkel rendelkező gyermekeknél nem szükséges az orvosi ellátás, így a tanulmányba bele sem vonták őket”, mondta a University College London orvosa.

„Összességében a gyermekek és fiatalok túlnyomó többsége csak enyhe tüneteket produkál. Ennek ellenére az is kijelenthető, hogy a gyermekek nem elhanyagolható arányánál ténylegesen kialakul a súlyos megbetegedés és akár az intenzívosztálybeli ellátás szükségessége, amit figyelembe kell venni az egészségügyi koordináció során”, magyarázta Tebrugge.

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink