• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

Lapszemle 2020.07.02 Forrás: liner.hu
Újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

A COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzív ellátásba.

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetében végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata is, írja a liner.hu.  

Egy brit, osztrák és spanyol tudósokból álló kutatócsapat közel 600 tizennyolc év alatti, bizonyítottan koronavírus-fertőzött gyermek esetén vizsgálta meg, hogy milyen kimenetellel végződött a vírus. A tanulmány egyik megfigyelése szerint a vizsgált gyermekeknek mindössze negyede rendelkezett krónikus betegséggel a fertőzés előtt.

Ez azért is érdekes megfigyelés, mert éles kontrasztot mutat a felnőtt koronavírus-fertőzöttekhez képest, ahol a betegek túlnyomó többségének van valamilyen krónikus betegsége, vagy tartós egészségügyi problémája. 

A tanulmány szerint a COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzív ellátásba. Az 582 tanulmány alá vont gyermek közül mindössze 4 vesztette életét, míg 16%-uknál teljesen tünetmentes volt a betegség lefolyása. 

Marc Tebrugge gyermekgyógyász úgy véli, nem szabad az egész társadalomra levetíteni a tanulmány eredményeit, viszont mindenképpen biztató következtetésekre jutottak. „A halálozási ráta valójában még ennél is alacsonyabb, mivel az enyhe tünetekkel rendelkező gyermekeknél nem szükséges az orvosi ellátás, így a tanulmányba bele sem vonták őket”, mondta a University College London orvosa.

„Összességében a gyermekek és fiatalok túlnyomó többsége csak enyhe tüneteket produkál. Ennek ellenére az is kijelenthető, hogy a gyermekek nem elhanyagolható arányánál ténylegesen kialakul a súlyos megbetegedés és akár az intenzívosztálybeli ellátás szükségessége, amit figyelembe kell venni az egészségügyi koordináció során”, magyarázta Tebrugge.

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink