• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb tízmilliárdok e-egészségügyi fejlesztésekre

Lapszemle Forrás: ITBusiness

Az ÁEEK terveiben csaknem 40 olyan, összesen 22 milliárdos projekt szerepel, amelyekkel bővül majd az EESZT.

Novemberben ugyan elrajtolt az EESZT, de a következő években állami forrásból még több tízmilliárd forintnyi e-egészségügyi fejlesztésre lehet számítani Magyarországon – írja az itbusiness.hu.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai egészségügy informatikai támogatása, hiszen 2017. november elején elindult az egészségügyi szolgáltatók közös, felhőalapú rendszere, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Kétségkívül ez volt a legnagyobb történés a magyarországi e-egészségügyben ebben az évben, de valószínűleg az IT gyógyításban való megjelenése óta is ez az egyik legjelentősebb változás.

Ahogyan az a nagy átállásoknál lenni szokott, ez a történet sem indult zökkenőmentesen, de az első napok kissé kaotikus állapotát követően egyre kevesebb hír érkezett a gyógyszertárakban kialakult hosszú sorokról vagy olyan orvosokról, akik még nem kapták meg a szükséges eszközöket ahhoz, hogy használni tudják a rendszert.

Szakértők szerint az EESZT-nek köszönhetően gyorsabb, hatékonyabb lesz az egészségügyi ellátás, és a következő években további modulokkal bővül majd a rendszer, úgyhogy az informatikai beszállítóknak is jócskán lesz majd esélyük újabb megbízásokat elnyerni.

Azt már most lehet tudni, hogy érkezik az e-recept után az e-beutaló, de az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) terveiben összesen mintegy 40 „eredménytermék" szerepel a következő időszakban, amelyekkel bővül majd az EESZT. Ezekre a projektekre több mint 22 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, és többek között az adatvagyon bővítését és jobb hasznosítását, a területi egyenlőtlenségek megszüntetését, az intézmények informatikai infrastruktúrájának és biztonságának fejlesztését célozzák.

Igaz, egyelőre csak a tesztek szintjén, de elindul a telemedicina projekt is (2019-ben), amely távmonitorozással és távkommunikációs módszerek informatikai támogatásával próbálja segíteni a terápia-menedzsmentet.

Az Egészséges Budapest Program keretén belül csak idén közel 3 milliárd forint jutott az érintett kórházakban informatikai fejlesztésekre, ez a kezdeményezés a következő évekre is sok feladatot jelenthet az egészségügy IT-beszállítói számára. A kórházak maguk is igyekeznek lehetőségeikhez mérten bevetni a legújabb technológiákat, így például akad már olyan intézmény, ahol chatbotok alkalmazására készülnek, hogy hatékonyabbá tegyék a betegekkel való kapcsolattartást.

Azt, hogy az e-egészségügy mekkora üzleti lehetőségeket rejt magában nemcsak itthon, de globális szinten is, jól mutatja a Grand View Research előrejelzése. A prognózis szerint 2022-ben világszerte 308 milliárd dollárt költenek majd erre a területre.

Legolvasottabb cikkeink