• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Újra kilakoltatással fenyegetik a lipótmezei egészségügyieket

Lapszemle 2022.08.03 Forrás: merce.hu
Újra kilakoltatással fenyegetik a lipótmezei egészségügyieket

Egy kormányrendelet miatt bizonytalanná vált az OPNI területén élő egészségügyi dolgozók és családjaik sorsa.

Bár egy évvel ezelőtt úgy tűnt, megnyugtatóan rendeződik a lipótmezei volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén élő egészségügyi dolgozók és családjaik sorsa, újra aggodalomra ad okot Tordai Bence párbeszédes képviselő Szijjártó Péter külügyminiszternek címzett nyílt levele, melyben arról ír, mégis kilakoltathatják őket - írja a merce.hu.

A családokat 2020. decemberétől fél éven át kilakoltatással fenyegette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), miután kiderült, hogy a 2007 óta üresen álló Lipótmező-épületegyüttest a kormány a Közép-európai Oktatási Alapítvány vezetésére bízná, amely bentlakásos elitiskolát üzemeltetne az egykori elmegyógyintézet helyén.  Az OPNI 2007-es megszűnése után a telek a magyar állam tulajdonába került, így annak kezeléséért egészen tavaly májusig az MNV felelt.

A szóban forgó ingatlanok, lévén utcai bejáratúak, nem feltétlenül jelentenének akadályt az épületegyüttes felújításában, most mégis újra kilakoltatás fenyegeti a bennük élőket. Őket az MNV eredetileg arra szólította fel, hogy 30 napon belül hagyják el a lakóhelyüket, mert „nem rendelkeznek érvényes bérleti jogcímmel”.

Fordulat 2021. májusában történt az ügyben, amikor az OPNI területe átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kezelésébe, a közel 30 család lakhatásának biztosítása érdekében pedig Tordai Bence találkozót kezdeményezett Szijjártó Péterrel, aki a párbeszédes politikus állítása szerint ígéretet tett arra, hogy nem lakoltatják ki az ott élőket. A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy a II. kerületi önkormányzattal partnerként fognak együttműködni az ügyben, és a szolgálati lakások kezelését – Őrsi Gergely polgármester kezdeményezésének megfelelően – átveheti a helyhatóság.

Ennek ellenére idén április 19-én a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, mely szerint kiemelt beruházásnak nyilvánították az egykori OPNI helyén megvalósuló iskolafejlesztést.

Továbbá a rendelet meghatározza, hogy a szóban forgó ingatlanon oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el – lakhatási cél nem szerepel a felsorolásban, a családokat minden jel szerint a tervezett beruházással kilakoltatnák.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink