• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra nekifutnak a pszichológuskamarának

Lapszemle Forrás: Figyelő

Ismét terítéken a pszichológuskamara létrehozása, a terv legalábbis szerepel az őszi parlamenti menetrendben.

Ha tartja a kormány az Országgyűlés őszi törvényalkotási menetrendjét, még az idén elfogadhatják a képviselők a pszichológusok kamarájának a létrehozásáról szóló törvényt. Ez azonban korántsem biztos, hiszen ez a „tétel" már a tavaszi, sőt a múlt évi parlamenti programban is szerepelt, mégsem került rá sor - írta a Figyelő. Információik szerint azért nem, mert a kormányzatban sem alakult ki egységes álláspont a kérdésben. Erre utal egyebek mellett az is, hogy bár a normaszöveg már tavaly tavaszra elkészült, elvileg úgynevezett közigazgatási egyeztetés nyomán, a kabinet többször is visszadobta, mondván: csiszolásra, átdolgozásra szorul.

A pszichológuskamara nem tegnapi ötlet, nem is a 2010-es kormányváltás után került napirendre, egyes szakmai körök évtizedek óta pedzegetik ennek szükségességét. A támogatóknak külön internetes felületük is van, amely szerint „a szakma képviselőinek és a kliensek érdekének védelmében szeretnénk növelni a pszichológia szakma társadalmi presztízsét, megerősíteni a kapcsolatot a társfoglalkozásokkal a szakmák metszéspontjain, és világossá tenni az elhatárolódásokat az áltudományoktól".

Vargha András, a Magyar Pszichológiai Társaság volt főtitkára szerint azonban mégsem ez az elsődleges oka annak, hogy szükség lenne az orvosokéhoz vagy éppen a mérnökökéhez hasonló hivatalos köztestületre. „A szakma számára szeretnénk kialakítani egy olyan képviseleti szervezetet, amely ugyanakkor a működésével nyilván gyengítené az úgynevezett sarlatánok ténykedését. Pontosan meghatározná ugyanis, ki az, aki pszichológusként bármilyen szolgáltatást nyújthat, legyen szó iskolában, kórházban, terápiás eljárás során, munkahelyen vagy akár börtönben dolgozó kollégáról" – magyarázta egy interjúban, kiemelve: a kamara ugyanakkor létrehozna egy közhiteles nyilvántartást is, amelyben minden olyan pszichológus szerepelne, aki praktikusan ebből a munkából él.

Különösen a klinikai szakpszichológusok protestálnak a tervek ellen. Ők 2011 óta, hosszú lobbitevékenység nyomán immár a Magyar Orvosi Kamarához tartoznak, s így most komoly érdekvédelmi képességekkel rendelkeznek. Ők nincsenek kevesen: alsó hangon is ezerháromszázan, ami a nagyjából ötezer fős hazai pszichológustársadalom igen jelentékeny részét jelenti.

A kifogásokat a témában többször nyilatkozó Urbán Éva, a klinikai szakpszichológiai és pszichoterápiás klinikai szakpszichológiai szakterület minőségügyi szakmai vezetője foglalta össze egy minapi, nyilvános fórumon. Szerinte jogbizonytalanság miatt a törvénytervezet alaptörvény-ellenes, ráadásul az egész javaslat már ott kisiklik, hogy nem sikerült benne világosan meghatározni a pszichológusi tevékenység kereteit. jelenleg is számos jogszabály alapján végezhetik csak tevékenységüket a valódi szakemberek. A klinikai szakpszichológusoknak például van működési engedélye, amelyet online le is lehet ellenőrizni, a pszichológus cím használata pedig jelenleg is jogszabályok által kijelölt módon történhet csak meg.

Részletek a hetilapban.