• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraélesztés a parton – rekordszámú életmentés a Balatonnál

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap Online

Ötvenöt esetben százharmincnégy személyt mentettek az idén július 10-éig a balatoni vízirendőrök.

Ezek a számok felülmúlják a tavalyi hasonló időszakét – emlékezetes, hogy 2011-ben minden korábbi nyárnál többször kellett menteniük. A tavalyi szezon végére valóban mentési rekordot döntöttünk, de az idei adatokból egyelőre még nem lehet következtetéseket levonni – állapította meg Horváth László, a vízirendészet parancsnoka. – Jó, hogy túl vagyunk a két legnagyobb vízi rendezvényen, a Kékszalagon (idén nagyon nyugalmasan telt, tavaly azonban akadt dolgunk elég az erős szél miatt), valamint a Balaton-átúszáson is – tette hozzá Horváth László, aki elmondta azt is, eddig a vízbe fulladtak száma ugyanúgy négy, mint előző év július 10-ig – írja a Somogyi Hírlap – online.

A hőségriadós kánikula adott feladatot az elmúlt két hétben, s lám, az ideális strandidő is követel áldozatokat; elfáradnak a melegben, rossz döntést hoznak, egészségügyi kockázatot jelentő alapbetegség is közrejátszik az ilyen tragédiáknál, no meg persze a felelőtlenség. Ilyenkor mi már nem tudunk közbelépni, segíteni.
Vagyis ha rekkenő a hőség és mindenki a vízbe vágyik, akkor az ad feladatot (egy jó hétvégén több százezren is fürödhetnek a Balatonban), ha meg, mint tavaly, viharok csapnak le gyakran, akkor azért kell figyelniük.

A vízirendőrök szerint sem kritikus egyébként még a Balaton mostani vízállása (hetven centi), a szezon végére azonban, főként ha meleg, száraz marad a nyár, egy ötven centis vízszint már akadályozhatja itt-ott a vízi járművek közlekedését, számolni kell vele, hogy homokpadra futhatnak.

A szárazföldön is speciális erők állnak készenlétben a Balatonnál, e héten állt szolgálatba például ismét, immár ötödik éve Balatonlellén a gyermekmentő-autó, mellyel az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány közösen egészíti ki a Balaton déli partjának nyári sürgősségi ellátását. Hiánypótló, idényjellegű ellátást adunk – mondta Gesztes Éva főorvos. Speciálisan felszerelt személyautóval végezzük a mentést. Specialitását az adja, hogy gyermekek ellátására alakítottuk ki és gyermekellátásban jártas szakorvos teljesít rajta szolgálatot. Felnőtteknek is segítünk egyébként ha szükség van ránk, nem csak akkor, ha gyermek szenved balesetet. A 104-es hívószámra jelentett esetekről az OMSZ irányító csoportjától kapjuk a riasztást – fűzte hozzá a főorvos.

Két hónap alatt mintegy húszan szolgálnak a gyermekmentőn; a járművet, a felszerelést, az üzemanyagot, valamint a szállást egy lellei gyermektáborban az alapítvány biztosítja. Sikeres újraélesztésen is túl vannak már a Balaton huszonegy strandján készenlétben álló vöröskeresztes önkéntesek. A képzett elsősegélynyújtók az elmúlt két hétben több mint ezer esetben látták el a strandolók sérüléseit, tizenhárom alkalommal hívtak mentőt.

Balatonudvari-Fövenyesen egy hölgy merült el a vízben. Kimentették, de nem mutatott életjeleket, ezért megkezdték az újraélesztését, amit a mentők kiérkezéséig egy ajkai háziorvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa és a vöröskeresztes önkéntes felváltva végzett. Sikeresnek is bizonyult, a kiérkező mentősök stabilizálták a nő állapotát, majd mentőhelikopterrel kórházba szállították.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője úgy nyilatkozott: Bármely okból, akár vízi baleset kapcsán bekövetkezett szívmegállás esetén is elmondható, hogy az életben maradás egyetlen esélyét a lehetőleg azonnal, de legkésőbb négy-öt percen belül megkezdett, szakszerű újraélesztés jelenti. Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon csak a lakosság kis részének van tudása és bátorsága a segítségnyújtáshoz, nagyon fontos eredmény a képzett elsősegélynyújtók Balaton-parti hálózatának megteremtése.