• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újraélesztik és megújítják a szepszisregisztert

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Még a motivált jelentők között is van némi bizonytalanság abban, hogy melyek a szepszis, a súlyos szepszis és a szeptikus sokk standardizált fogalmai és kritériumai.

A szepszisregiszter az elmúlt bő két évben pilotprogramként, inkább oktatási, semmint adatgyűjtési céllal működött. A regiszter megújítását a következő időszakban tervezi az azt működtető Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE), amelynek elnöke, dr. Berényi Tamás szerint a finanszírozónak és a szakmának, de elsődlegesen a betegeknek válna előnyére a szofisztikált jegyzék vezetése. A Medical Tribune cikkét a MedicalOnline adta közre.

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) Magyarországot képviselve 2013-ban csatlakozott a Nemzetközi Szepszis Deklarációhoz, hiszen a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) orvosainak kulcsszerepük van a szepszis korai felismerésében, gyors és eredményes kezelésében. A deklaráció fő célkitűzése az, hogy a csatlakozó országokban 2020-ig 20 százalékkal csökkentsék a szepszis tünetegyüttes okozta halálozást. A szakmai szervezet nem sokkal a csatlakozás után hívta életre a szepszisregisztert. Az online regiszterbe a mintegy 50 hazai SBO-ból 15 jelent aránylag rendszeresen, mások eseti jelleggel, név nélkül. Releváns adatok azonban csak akkor állnának rendelkezésre, ha legalább 70 százalékos lenne a jelentési hajlandóság.

Másfél év alatt mintegy 320 szepszises esetet vezettek fel a rendszerbe a kollégák, ennél azonban jóval több, becslések szerint évente 600-800 is lehet az egyes SBO-kon az esetszám. Berényi Tamás emlékeztet arra is, egy időben előírták a szepszis jelentési kötelezettségét az intenzív osztályokon, és az adatok alapján biztosították különféle terápiás modulok finanszírozását is, de adatközlés hiányában ez a rendszer elhalt.

A 2013-ban indított szepszisregisztert a közeljövőben szakmailag újraélesztené az MSOTKE. Mint az elnök fogalmaz, egy szofisztikáltabb, több időfaktort is tartalmazó regisztert építenek fel, igaz, ennek is akkor lenne igazán értelme, ha kötelezően jelentenének az SBO-k, hiszen a hiányos adatokból csak torz következtetések vonhatóak le. Az eddigi adatbázisból leginkább az látszik, hogy még a motivált jelentők között is van némi bizonytalanság abban, hogy melyek a szepszis, a súlyos szepszis és a szeptikus sokk standardizált fogalmai és kritériumai, bár ez sokat javuét a gyűjtés időszakában. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink