• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraindul a gyermekosztály a kalocsai kórházban

Lapszemle Forrás: baon.hu

A kalocsai Szent Kereszt Kórház januártól a kecskeméti megyei kórház része lesz.

A kalocsai szülészeti-nőgyógyászati osztály már most is a kecskeméti intézmény részlegeként működik. Mit jelent majd az ellátottak számára, hogy januártól a kalocsai kórház is a megyéhez tartozik? – dr. Vadász Máriát, a Szent Kereszt Kórház főigazgatóját erről kérdezte a Petőfi Népe – online.

Azon leszünk, hogy az átállás ne okozzon működési zavart. Szakmai szolgáltatások részéről a betegek nem érzékelhetnek januárban semmilyen változást, mivel első lépésként a jogi és a gazdasági integráció zajlik le, és ez nem érinti közvetlenül a betegellátást, mely az eddig megszokott rend szerint folyik tovább – nyilatkozta a főigazgató.

A jövő évtől kezdődően megszűnik a gazdálkodási önállóság, ami a beszerzések és kifizetések megszűnését jelenti, illetve a dolgozók munkáltatói joga átkerül a megyei kórházhoz, az ezzel kapcsolatos feladatok ütemezése és egyeztetése most folyik. A gazdasági rendszerek és a logisztika összehangolása még ebben az évben meg kell történjen. Természetesen a munkaügyi feladatok sem végezhetőek el teljes körűen Kecskeméten, a helyszínen is kell biztosítani a dolgozóknak a lehetőséget különböző munkaügyi problémák elintézésére, mely a munkaügyi informatikai nyilvántartások egységesítését teszi szükségessé – tette hozzá Vadász Mária, aki arra a kérdésre, hogy a jövőre vonatkozóan vannak-e már konkrét terveik a megyei intézménnyel való együttműködés ügyében úgy válaszolt: Július óta a Szent Kereszt Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészeti osztályának részlegeként működik. A szakemberek a megyei kórház osztályvezető főorvosának szakmai irányítása mellett dolgoznak Kalocsán. Az együttműködéssel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataink voltak – emelte ki dr. Vadász Mária, hozzáfűzve azt is, hogy a gyermekosztály újranyitása már régi tervük és úgy tűnik januártól ennek nem lesz semmi akadálya. Valószínűleg a Szent Kereszt Kórház szabad műtőkapacitását is közösen fogják kihasználni.

A Szent Kereszt Kórház egyébként két pályázaton is nyert jelentős összeget. Az egyik: foglalkoztatás bővítő célú és 50 millió forintos keretösszeget biztosít hiányszakmákban szakorvosok alkalmazására és két évig tartó finanszírozás biztosítására. Ebben a körben pszichiátriai, gyermekgyógyász és tüdőgyógyász szakorvos állást hirdet a kórház. Továbbá egy korábban elnyert, a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztését célzó pályázathoz kapcsolódóan pszichoterapeuta, gyógyfoglalkoztató és addiktológus szakemberek felvétele már folyamatban van. A másik: képzés, szakképzés, továbbképzést támogató 125 millió forint keretösszegű pályázat, melynek a megvalósítása már megkezdődött. Ennek a pénznek a segítségével már beiskolázásra kerültek második szakvizsga szerzésre orvosok, egyéb speciális szakképzettséget szerző szakdolgozók. Ők két évig ösztöndíjat kapnak a képzésük idejére. A képzések, szakképzések igazodnak az új kórházi struktúrához, így mozgásszervi szakorvos, neonatológus, addiktológus és neurofiziológus szakmákból kívánnak szakképzettséget szerezni az adott területen dolgozó szakorvosok – írja a lap, amely beszámol arról is, hogy a szakdolgozók közül többen a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó szakképzettséget biztosító képzési formákat tanulhatnak, továbbá 120 szakdolgozó részére tréningeket, továbbképzéseket szerveznek, melyek a betegellátással kapcsolatos munkájukat közvetlenül fogja segíteni.