• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Üzenet a kormánynak: méltóságot a demenseknek

Lapszemle Forrás: figyelo.hu

A Nemzetközi Alzheimer Társaság szerint tavaly 46,8 millió ember élt demenciával a világon, hazánkban 250 ezerre tehető a számuk.

Ez is elhangzott a társaság hazánkban most zajló világkonferenciáján. A Világbank szerint a demens betegek 58 százaléka a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban él. A betegséggel összefüggő 818 milliárdra becsült költsége a világ GDP-jének 1,09 százalékát teszi ki – írja a figyelo.hu portálja.

A Közép-Kelet-Európai régióban először hazánkban rendezték meg az Nemzetközi Alzheimer Társaság világkonferenciát, amelyre 71 országából több mint 1000 szakember és demenciában érintett osztja meg kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait. A 31. világkonferencián több magyar szakember is bemutatja az évek óta eredményesen folyó orvosi kutatásainak, valamint a gondozás területén folytatott munkájának eredményeit. Az Alzheimer társaságok idei budapesti világkonferenciája a demenciával élő emberek jogaira és emberi méltóságának elismerésére szólít fel.

Az újabb beszámolók az eddigi legátfogóbb információkkal szolgálnak a Demencia-Barát Közösségek fejleményéről és alapelveiről. A beszámolókban több mint 100 kezdeményezés olvasható 23 országból.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) a világ vezetőinek segítségét kéri abban, hogy olyan társadalmakat hozzunk létre, ahol a demenciával élők is részei a mindennapi életnek. Világkonferencián "Demencia-Barát Közösségek: Alapelvek és globális fejlemények" címmel kerülnek nyilvánosságra azok a tanulmányok, melyek e közösségek megvalósítását és azok alapelveit írják le. A tanulmányok kiemelik még, hogy a demenciával mindenkinek foglalkozni kellene.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) elnöke, Glenn Reese kifejtette, hogy a tanulmányok elmagyarázzák a Demencia-Barát Közösségek fogalmát, ennek előnyeit, illetve a rendelkezésre álló forrásokat, amelyekkel a közösség demencia-barát lehet.

Az előnyök között megemlíthető nem csak az egészségügyi és a gondozási szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés - melyek kritikusnak mondhatóak egy demenciával élő függetlensége szempontjából -, hanem olyan mindennapi dolgokra is, mint banki szolgáltatások, vásárlás, önkéntesség, hobbik. A demencia-barát projektek kimenetele széles skálán mozog, de mind javítja a demencia iránti tudatosságot, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a demenciával élők jogainak elismerését – emelte ki Glenn Reese.                                      

Legolvasottabb cikkeink