• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vakcinaregisztráció: kiderült, mennyire vesszük komolyan

Lapszemle 2021.01.08 Forrás: Napi.hu
Vakcinaregisztráció: kiderült, mennyire vesszük komolyan

A Pulzus Kutató reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatása meglehetősen visszafogott lelkesedést mutat a regisztráció iránt.

A fertőzést megállító nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 60 százalékát be kéne oltani, az oltási igényeket felmérni hivatott honlapon eddig a lakosságot reprezentáló minta 30 százaléka - köztük legnagyobb arányban az idős, diplomás budapestiek - jelezte, hogy már regisztrált, 45 százaléka pedig egyáltalán nem tervezi ezt - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból - ismertette a lap.

Mindössze minden harmadik megkérdezett jelezte hogy már regisztrált a kormányzati oldalon, további 13 százalékuk pedig a következő 1-3 hét során tervezi ezt. Ennél is kevesebben, 9 százaléknyian válaszolták, hogy valószínűleg a következő 1-3 hónap során fognak regisztrálni, 45 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem tervezik, hogy a központi honlapon jelzik a vakcina iránti igényüket.

Ha nemek szerint nézzük a regisztrálási szándékot, a már regisztráltak 37 százaléka nő, és 27 százaléka férfi. A közeljövőben ezt tervezők között viszont a férfiak aránya kicsit nagyobb, 14 százalék, míg a nőké 12 százalék. A regisztrációt nem tervezők között nemek szerint kisebb a különbség, 48 százalékuk férfi, 44 százalékuk pedig nő.

Markáns az eltérés viszont korcsoportonként, a hajlandóság az idősebbek körében jelentősen nagyobb, érthető módon, hiszen ők mind a szövődmények, mind a halálos kimenetel szempontjából veszélyeztetettebbek. A már regisztráltak több mint fele, 53 százaléka betöltötte a 60. életévét, s értelemszerűen az előzetes jelentkezést nem tervezők között a legkisebb e korosztály aránya, 26 százalékos.

Minden negyedik már regisztrált személy a 18-39 éves korosztályba tartozik, míg a 40-59 évesek 22 százalékot képviselnek. Az oldalon való jelentkezést egyáltalán nem tervezők 55 százaléka 18-39 éves, 53 százaléka 40-59 év közötti. Kérdések, bizonytalanságok a teljes cikkben