• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Váláshoz vezethetnek a menyasszony kétségei

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Azok a nők, akik fenntartásokkal küszködnek, amikor az oltár elé vezetik őket, nagyobb eséllyel válnak el később.

Ez derült ki egy friss amerikai tanulmányból, amely új megvilágításba helyezi az esküvő előtti fokozott stresszes állapotot. A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a köznyelvben nászfrásznak is nevezett bizonytalan és feszültségteljes idegállapottal küszködő menyasszonyok esetében magasabb válási aránnyal, illetve kedvezőtlenebb párkapcsolati elégedettségi mutatóval lehet számolni – írja a Magyar Nemzet – online.

Justin Lavner, a kutatást vezető doktorandusz így fogalmazott: „Az emberek azt gondolják, hogy mindenkinek vannak kétségei az esküvőt megelőzően, így nem érdemes aggódni emiatt. Eredményeink szerint valóban gyakori a bizonytalanság, ám két és félszeresére növeli a válás esélyét a következő négy évre vetítve. Jobban ismered saját magad, a párod és a kapcsolatotokat, mint bárki más."

A pszichológusokból álló kutatócsoport 232 Los Angeles-i friss házaspárt vizsgált a menyegző utáni néhány hónapban, és négy éven át félévente. Az interjúk során megkérdezték tőlük, hogy éreztek-e valaha bizonytalanságot a házasságukkal kapcsolatban. A férjek 47, a feleségek 38%-a válaszolt igennel.

A korai bizonytalanság tehát döntő tényezőnek számít a kapcsolat jövőjét illetően – attól függetlenül, hogy a felek később mennyire voltak elégedettek a kapcsolattal, elváltak-e a szüleik, együtt éltek-e az esküvő előtt, illetve mennyi nehézséggel kellett szembenézniük a jegyesség során. A párok 36 százaléka nem számolt be kételyről a házasodás kapcsán, közülük mindössze 6 százalék vált el négy éven belül.

A kutatás vezetője így összegzett: „Nem szabad tehát figyelmen kívül hagyni a női kételkedést, s azt feltételezni, hogy a problémák maguktól megoldódnak. Nincs bizonyíték rá, hogy a házasság automatikusan javítja a kapcsolatot, sőt gyakran előfordul, hogy a nehézségek fokozódnak".

A Journal of Family Psychology folyóiratban megjelent cikk írásában társszerzőként közreműködő Thomas Bradbury professzor hasonlattal élt, hogy kézzelfoghatóbbá tegye a helyzetet. „Ha valami szokatlant látsz a bőrödön, mi a teendő? Nem törődvén vele a strand felé veszed az irányt, vagy inkább az orvosi rendelőbe indulsz? Légy okos, ne hagyd figyelmen kívül a bajt, mert később fokozott következményekkel kell szembenézned.

A pszichológusok nem azt állítják, hogy kétségek esetén azonnal ki kell lépni a kapcsolatból. „Megbeszélés és megoldás, ez a lényeg" – fűzte hozzá Bradbury professzor.