• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem értik az erőszakot

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyelőre csak a büntethetőségről tárgyalnak.

Hiába hangoztatják a témát évtizedek óta nemzetközi szinten is jól ismerő szakemberek, hogy a családon belüli erőszak nem csak férfi-nő konfliktusról szól, tegnap mégis a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport alakult meg a szakminisztériumban. És a szakemberek közül csak Halász Pálmával, a népi kezdeményezés megszervezőjével ültek tárgyalóasztalhoz. Közben Orosházán tüntetést tartottak a nőket szülésre felszólító Varga István ellen – írja a Népszava – online.

Megalakult tegnap a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Balog Zoltán miniszter a testület alakuló ülése után azt mondta, széles társadalmi vita után decemberre elkészülhet az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat. Az első ülésén a belügyi és az igazságügyi tárca, az erőforrás minisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a rendőrség, az alapvető jogok biztosának képviselői, valamint Halász Pálma, a családon belüli erőszak önálló tényállásként kezeléséért indított népi kezdeményezés elindítója vett részt. Megállapodtak abban, hogy a törvény-előkészítő munkacsoport egy-másfél hónapon belül leteszi az asztalra a konkrét szöveges javaslatát az önálló büntetőjogi tényállás meghatározására.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy a kifejezés "családon belüli", "kapcsolati", "együtt élők közötti" vagy - az angol nyelvből átvéve - "otthoni" erőszak legyen. Halász Pálma kérésére a Parlamentben közmeghallgatást, nyílt napot szerveznek majd, ahol minden szakmai és civil szervezet kifejtheti álláspontját. "A kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot, és az érintettekkel együtt elszánt abban, hogy a kapcsolati kiszolgáltatottságból ne következhessen se lelki, se fizikai erőszakos cselekmény" – fűzte hozzá Balog Zoltán.

A munkacsoport elnevezéséből az következik, hogy a kormány még mindig nem érti, a családon belüli erőszak nem csak férfi és nő között létezik, és az sem igaz, hogy kizárólag a verekedésre szűkíthető. Arról egyelőre nincs szó, hogy a nemzetközi helyzetet is ismerő szakemberekkel is egyeztetnének.

Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a tudatlanság és a témával kapcsolatos ellenállás az oka a szabályozás nehézségeinek. Amiért most a vita folyt a parlamentben, és amit a nőszervezetek képviselnek, az kizárólag az intim partneri erőszakról szól. Ez az együtt élő, illetve a korábbi partnerekre vonatkozik. Ez a szűk értelmezés nem elfogadható - mondta -, a gyerekeket, az idős családtagokat érő erőszakot is ide kell sorolni. A megoldást sem lehet egyetlen sémára kitalálni. A nemzetközi gyakorlatban különbséget tesznek a partner általi erőszak és a családi erőszak között, más okokra vezetve vissza a kétféle bántalmazást. Egyformán elfogadhatatlan minden erőszak, de nem csak a büntetőjog nyújt megoldást – jegyezte meg Herczog Mária.